Gelredome-eigenaar Michael van de Kuit had interesse in de overname van Vitesse, maar werd niet uitgenodigd voor een gesprek. Intussen loopt een conflict tussen de twee steeds verder uit de hand. De Arnhemmers zegden de stadionhuur op per 2023. ‘Een kamikazeactie van Vitesse.’
De Russen hebben Arnhem verlaten. Vitesse schermt intussen alweer met een nieuwe, nog niet nader genoemde partij die de aandelen opkoopt. Deze nieuwe eigenaar zal direct geconfronteerd worden met een hoofdpijndossier: de bonje met Gelredome. In 2018 zegde Vitesse de huur op. De Arnhemmers menen recht te hebben op een eeuwigdurend speelrecht tegen een veel lagere huurprijs. Met de actie hoopten ze de stadioneigenaar te dwingen tot verlaging van de prijs. Maar dat is niet gebeurd. De huuropzegging heeft geleid tot wrevel en wederzijdse ergernis, die zich heeft verplaatst van de interne vergaderkamers naar rechtszalen. Intussen begint de tijd te dringen, want op 30 september 2023 loopt het huurcontract af. Heeft Vitesse straks nog een stadion om in te voetballen?
Vitesseworld
Eerst nog even de onstuimige geschiedenis van het 24-jarige Gelredome in vogelvlucht. In de lente van 1998 kent het optimisme geen grenzen in Arnhem. Met de opening van het multifunctionele entertainmentcomplex begint de reis van Vitesse die moet eindigen bij de beste vijftig ploegen van Europa. Het Amerikaans geïnspireerde theater aan de A325 zal onderdeel worden van een internationaal stadionnetwerk. Popsterren gaan pendelen tussen allerlei hypermoderne hubs. Voorzitter Karel Aalbers, juwelierszoon uit Velp, doopt zijn visioen om tot Vitesseworld. Een uitrijdbare mat in een betonnen bak even zwaar als 37 jumbo-jets is het pronkstuk. Het idee voor deze primeur is ontstaan als Aalbers en de bouwondernemer hun sigaren in de brand proberen te krijgen en een luciferdoosje halfgeopend op de grond valt. Met de Arena is Gelredome bovendien het enige stadion in de Benelux met een dak dat dicht kan. Aalbers schaart de hoofdstad van Gelderland in hetzelfde rijtje met Madrid en Nice. Arnhem wordt de poort naar Europa.
De rest is geschiedenis. Al vrij snel betalen Vitesse en Gelredome de prijs voor de megalomane dromerij. Een financieel reddingsplan moeten stadion en voetbalclub redden van de ondergang. De gemeente neemt het stadion over en Vitesse krijgt min of meer een verbod om het ooit nog te kopen. De provincie Gelderland, die heeft meebetaald aan de bouw, regelt dit via een boeteclausule van elf miljoen euro. Mocht Vitesse ooit eigenaar willen worden van Gelredome, dan moet eerst dit bedrag worden afgetikt. Zo wil de overheid elke discussie over staatssteun in de kiem smoren. Vitesse sluit in 2003 een twintigjarig huurcontract voor anderhalf miljoen euro per jaar. Met een optie voor nog eens twintig jaar. Iedereen is op dat moment opgelucht dat de op één na oudste profclub van Nederland nog bestaat.