Er zijn weinig plekken op aarde zo intens en druk als Ho Chi Minh-stad. In de metropool in het zuiden van Vietnam rijden ongeveer 7.3 miljoen scooters door de straten, die continu voor chaos en file zorgen. Door het constante getoeter is het eigenlijk geen minuut per dag rustig in deze stad. Langs de weg staan allerlei streetfoodkraampjes, waar lokale specialiteiten als Bánh mì en de Vietnamese noedelsoep Pho worden verkocht. Ho Chi Minh is al jaren het thuis van een boomlange Brabander genaamd Danny van Bakel (39). Hij groeide als voetballer uit tot de David Beckham van Vietnam, trouwde met een bekende DJ en is ook na zijn carrière in het Aziatische land blijven hangen.
Zelf was ik de afgelopen maanden op reis door Zuidoost-Azië, maar het leek me mooi om met Van Bakel af te spreken in zijn woonplaats. De oud-prof geeft al snel aan dat hij graag wil meewerken en stuurt me een adres van een koffietentje door. Onderweg in de Grab – de Aziatische variant op de Uber – schieten de scooters aan alle kanten om de auto heen. Af en toe gooit iemand blind zijn voertuig voor de auto, maar de Vietnamezen hebben gek genoeg nog wel het overzicht in deze manier van rijden. Soms zitten er ook hele gezinnen op één brommer of worden enorme dozen ter grootte van een container achterop vervoerd.
Na een klein half uur stopt de chauffeur op de gewenste bestemming. Het ziet er hier meer uit als een zakendistrict, met allerlei torenhoge, gloednieuwe gebouwen. Daar staat Van Bakel me al op te wachten. Met zijn 1,92 meter is hij niet te missen tussen de veel kleinere Aziaten. ‘Mooi dat je het hebt kunnen vinden’, zegt hij met een overduidelijke Brabantse tongval. We nemen plaats op een terrasje en Van Bakel begint te lachen als ik vertel over mijn eerste indrukken van de stad. Na al die jaren kijkt hij zelf ook nog regelmatig zijn ogen uit. ‘Het is hier altijd druk en gek’, zegt hij. ‘Als ik mijn kinderen ’s ochtends naar school breng, zie ik allemaal mensen van die gekke oefeningen doen.’ Hij imiteert hoe de mensen hun armen boven hun hoofd slingeren of andere wilde bewegingen maken. ‘De één loopt achteruit, de ander is aan het klappen. Het zijn nooit normale oefeningen. Ik probeer dan wel aan mijn zoontje uit te leggen dat we dat in Nederland anders doen.’