Waar Daniëlle van de Donk altijd de beste wil zijn, is haar zus haar tegenpool. Evi van de Donk is uitbaatster van café De Bommel, onder de rook van de Dommelse bierbrouwerij. Tijdens de wedstrijden van Oranje volgt een handvol mensen de verrichtingen van hun Daniëlle. ‘Is gewoon een schwalbekoning, die zus van je.’
Langzaam valt de avond in. In de duisternis van het bruine café gaan de lampen steeds feller schijnen en druppelt er wat volk binnen. De een draagt oranje om de schouders, de ander is gehuld in alledaagse kledij. Aan het plafond doorkruist een sliert van felle vlaggen de ruimte en de tv’s staan al ingesteld op NPO 1, het geluid vervangen door popklanken die uit de boxen bonken.
Aan de bar nipt een plukje mannen van hun bier. In de zaal achterin wordt er door wat dames geoefend op danspasjes en aan de andere kant van het café buigen twee mannen zich over de biljarttafel. Daarnaast schuift een viertal aan tafel voor hun kaartavond.
Achter de bar tapt een hoogzwangere vrouw een biertje en zet dat neer voor de neus van een bezoeker. Dan loopt ze de zaal in en weer terug, haar handen om de onderkant van haar shirt gevouwen om die zo over haar ronde buik te trekken. Ze vult twee glazen, gaat nog eens de kroeg door om zich weer aan de bar te melden. Ze voelt wat lichte zenuwen, zegt ze. Haar zusje Daniëlle (25) speelt dadelijk met Nederland haar tweede duel op het EK.
Mis niets van het EK Vrouwen
Wil jij de komende maand alles lezen over het EK Vrouwen in Nederland? Dan is deze aanbieding iets voor jou. Voor slechts één euro word je de komende maand lid van VI PRO en krijg je toegang tot alle interviews met en analyses over de Oranje Leeuwinnen.Klik hier om direct je voordelige proefabonnement af te sluiten.
Voetbalmeisje
Ruim twee jaar is Evi van de Donk (27) – samen met haar compagnon Coen van Och – uitbaatster van café De Bommelin Dommelen, het dorp waar zowel zij als Daniëlle de eerste jaren van hun leven woonde. In het diepe Noord-Brabant tegen de Belgische grens sijpelen onder de rook van de Dommelsche Bierbrouwerij gistwalmen nog weleens de gebouwen binnen. Deze avond komt de geur van bier gewoon van de glazen gevuld met Dommelsch en de houten vloer, doordrenkt met jaren vol van gemorst nat.