Het Nederlands voetbal zit in een internationaal dal en zoekt de weg terug omhoog. Na de eerdere verhalen in VI met opleiders in Nederland (Wim Jonk) en België (Bob Browaeys) richten we het vizier nu op Mexico. Waar het jeugdvoetbal is vernieuwd onder leiding van een relatief onbekende Nederlander, de huidige bondsdirecteur Dennis te Kloese.
De vergadering op het bondskantoor was in volle gang, op het moment dat Mexico City op zijn grondvesten begon te schudden. In paniek rende Dennis te Kloese naar buiten, de parkeerplaats op, waar hij de verwoestende uitwerking van een aardbeving van 7.1 op de schaal van Richter ervoer. De angstaanjagende schokken, de apocalyptische beelden en geluiden, de gedachten aan zijn vrouw en kinderen verderop in de stad; enkele dagen later is Te Kloese nog amper bekomen van de schrik. In zijn woonkamer kijkt hij op tv naar de reddingspogingen bij een ingestorte school, hopend dat het dodental van honderden niet verder zal oplopen. ‘Het zijn trieste tijden hier’, verzucht Te Kloese. ‘Voetbal is niet snel bijzaak in Mexico. Maar nu even wel.’
Zijn leven is een emotionele rollercoaster de laatste weken. Een piek bereikte Te Kloese (43) vorige maand, bij zijn aanstelling als directeur van de Mexicaanse voetbalbond. Aan zijn geboorteland ging het nieuws, gek genoeg, geruisloos voorbij. Bijna niemand in Nederland kent de man die sinds kort aan het bondsroer staat in een van de grootste voetballanden ter wereld. Als puber speelde Te Kloese een blauwe maandag in de jeugdopleiding van Ajax, seniorenvoetbal beoefende hij bij SV Huizen en HSV De Zuidvogels. Een overstap naar de Eerste Divisie had gekund; Excelsior en FC Den Bosch toonden interesse. Maar Te Kloese koos voor zijn rechtenstudie, in combinatie met amateurvoetbal. Totdat knieblessures hem parten gingen spelen. Eind jaren negentig keerde de Bussumer terug bij Ajax, in de rol van internationaal scout. Aldus maakte Te Kloese kennis met Hans Westerhof, destijds hoofd jeugdopleiding in Amsterdam. En zo leerde hij het Mexicaanse voetbal kennen, via het toenmalige samenwerkingsverband van Ajax met Chivas Guadalajara.
In 2003 kwam alles samen: Westerhof werd aangesteld als hoofdtrainer van de Mexicaanse topclub en nam Te Kloese mee, in een dubbelrol van hoofd scouting en hoofd opleiding. Het eerste hoofdstuk van een jongensboek was geschreven.
Via latere directiefuncties bij CD Chivas in Los Angeles en Tigres UANL in Monterrey belandde Te Kroese in eind 2011 bij de Mexicaanse voetbalbond, als hoofd van de nationale jeugdselecties. Twee jaar eerder had de bond hervormingen van vooral het jeugdvoetbal in gang gezet en er moesten vervolgstappen genomen worden. Aanleiding voor de veranderingen was het nationale elftal Onder-17, met onder anderen voormalig PSV’er Héctor Moreno en smaakmaker Giovani dos Santos, dat in 2005 wereldkampioen was geworden. Dat succes had geen vervolg gekregen. Waarop de bond een pakket maatregelen doorvoerde: de nationale jeugdcompetities werden gekoppeld aan de eerste elftallen, het aantal leeftijdscategorieën werd uitgebreid en de zogeheten 20/11-regel werd ingevoerd. Die maatregel verplichtte de clubs om Mexicaanse spelers met de maximale leeftijd van twintig jaar en elf maanden speeltijd te geven.