Het was in de winterstop van 2015 op een Spaans veld tussen de rotsen. ADO Den Haag won met 2-0 van KS Skënderbeu, dat bezig was met een serie van zes landskampioenschappen op rij in thuisland Albanië. Een paar dagen na het duel werd bekend dat er afwijkende inzetten waren gesignaleerd op de online gokmarkt en dat deze wedstrijd mogelijk was gemanipuleerd.
‘Heel raar’ en ‘vol verbazing’, zo reageerde ADO na alle ophef. Enkele spelers van ADO werden gehoord door de integriteitseenheid van de KNVB die de Hagenaars vervolgens berispte omdat niet goed genoeg was gekeken naar de organisator van de wedstrijd en de betrouwbaarheid van de tegenstander. Bij de club haalden ze hun schouders op. ‘Tijdens de wedstrijd is geen seconde in mijn hoofd opgekomen dat er iets niet pluis was’, reageerde trainer Henk Fraser. ‘Als je het zo gaat bekijken, zie ik elke week wel rare dingen gebeuren. Wij waren de bovenliggende partij en de doelpunten kwamen niet als een verrassing.’ Voormalig topscheidsrechter Mario van der Ende was toeschouwer bij de oefenpot en kon zich niets voorstellen bij matchfixing. ‘Ik heb nul verdachte gevallen gezien, de goals waren gewoon huis-tuin-en-keuken-doelpunten.’
Inmiddels is Skënderbeu voor tien jaar geschorst door de UEFA vanwege matchfixing op grote schaal. Centraal staat het jaar 2015 waarin de Albaniërs het manipuleren van wedstrijden naar een volgend level tilden: de voorronde van de Champions League en de groepsfase van de Europa League. Na een lange juridische strijd van meer dan drie jaar oordeelde het internationale sporttribunaal in Lausanne vorige week dat de zwaarste matchfix-straf uit de historie terecht is opgelegd. Skënderbeu doet daarom momenteel niet mee aan de voorronden van de Europa League, waarvoor het zich als nummer vier van Albanië wel had gekwalificeerd.
De UEFA claimde de uitspraak vorige week als een groot succes in de strijd tegen matchfixing. Inderdaad is het een unieke en opmerkelijke zaak, aangezien tot dusverre de heersende opinie was dat matchfixing alleen was aan te tonen met getuigenverklaringen en keihard bewijs zoals afgeluisterde gesprekken, mails en banktransacties. De UEFA rondde de zaak-Skënderbeu echter helemaal af met eigen onderzoek, zonder ondersteuning van politiedossiers en eigenlijk ook zonder direct bewijs. We namen de dossiers door die volgens de Europese bond samen een blauwdruk vormen van een gecriminaliseerde club die tientallen wedstrijden op nationaal en internationaal niveau vervalste met als doel geld te verdienen op de online gokmarkt. Hoe dat werkt? Lees mee met de Fix Files.