Johan Cruijff had een zak geld nog nooit zien scoren. Niks tegenin te brengen natuurlijk. Dat neemt niet weg dat voetbal wel van een spelletje is geëvolueerd naar een miljardenindustrie. In de rubriek Munten & Punten bespreekt VI-verslaggever Tom Knipping onderwerpen op de grens van commercie, financiën en sportieve prestaties. In aflevering 86 bekijken we de jaarcijfers van Manchester United.
Als eerste Engelse club publiceerde Manchester United de cijfers over het seizoen 2022/23. Het ging om het eerste seizoen onder Erik ten Hag, die veelbelovend startte. Na zes jaar zonder prijzen werd de League Cup gewonnen. Bovendien haalde United de finale van de FA Cup. En de belangrijkste prestatie: de derde plaats in de Premier League, waardoor de drievoudig Europees kampioen dit seizoen weer teruggekeerde in de Champions League.
Tot 2019 presenteerde United meestal winsten, maar sindsdien belandde Manchester United structureel in de rode cijfers
Toch leidde de sportieve opleving in 2022/23 niet tot zwarte cijfers. Voor het vierde jaar op rij kwam United geld tekort. Er werd een netto verlies geleden van 38 miljoen euro. Dit was overigens wel een flinke verbetering ten opzichte van het seizoen 2021/22, toen Manchester United nog 131 miljoen verloor. Destijds had de club nog last van corona-effecten en ook door ontslagpremies voor Ole Gunnar Solskjaer en Ralf Rangnick ging toen bijna dertig miljoen euro door het afvoerputje. Toch zal de leiding van United het herstel niet zien als reden om een fles champagne open te trekken. Feit is dat het nog altijd ging om een van de zwakste uitslagen sinds 2010. Tot 2019 presenteerde United meestal winsten, maar sindsdien belandde Manchester United structureel in de rode cijfers: