Zeven jaar lang was Marcel Lucassen betrokken bij de Duitse voetbalrevolutie waarvan de nationale ploegen nu de vruchten plukken. Een gesprek met de Nederlander die van dichtbij zag hoe Duitsland zichzelf als voetballand opnieuw uitvond.
In de talloze discussies over de crisis in het Nederlandse voetbal komt vroeg of laat altijd de Duitse voetbalrevolutie terug. De Duitsers zouden hun succes te danken hebben aan een kijkje in de Hollandse keuken. Als een verhaal vaak genoeg herhaald wordt, dan is het vanzelf waar. Dus als in december 2014 op een congres de speerpunten voor de verbetering van het Nederlandse voetbal benoemd worden, is Duitsland het lichtende voorbeeld.
‘Tijdens het congres werd verwezen naar de situatie in Duitsland. Spelers die vroeger werden overgeslagen vanwege gebrek aan kracht en inhoud, worden nu wel opgepikt, omdat veel meer de nadruk wordt gelegd op hun technische en tactische kwaliteiten’, valt te lezen in het plan – Winnaars van Morgen – dat Oranje terug moet brengen naar de wereldtop. ‘Daardoor heeft het Duitse voetbal inmiddels meer Nederlandse trekken (lees: aanvallend, creatief, dominant) gekregen dan het Nederlandse voetbal zelf. Zo’n toevoeging moet ook in Nederland worden gemaakt, alleen omgekeerd: niet alleen kijken naar technische en tactische kwaliteiten, maar ook naar fysieke en mentale kracht.’
Als de prominente ex-voetballers in Stadion Galgenwaard de toekomst van het Nederlandse voetbal bespreken, staat de Nederlander die zeven jaar als hervormer in de Duitse klei heeft gestaan op een trainingsveld. Marcel Lucassen is niet uitgenodigd. Bij het laatste voetbalcongres op 9 mei staat Lucassen opnieuw niet op de lijst van sprekers. In tegenstelling tot de tactiekblogger Martin Rafelt, die besluit voor zijn presentatie informatie in te winnen bij Lucassen. Rafelt luistert en vraagt zich hardop af: ‘Maar Marcel, waarom ben jij zelf eigenlijk niet uitgenodigd?’
Lucassen moet het antwoord schuldig blijven. De 54-jarige Limburger kwam als voetballer niet verder kwam dan de jeugd van VVV-Venlo. Daarna maakte hij naam als fysiotherapeut en individueel voetbaltrainer van Nederlandse en vooral Duitse talenten. Waaronder profs van Bundesliga-clubs, zoals Borussia Mönchengladbach en Schalke 04. Desondanks is Lucassen in het professionele Nederlandse voetbalcircuit redelijk anoniem. Vanwege het feit dat hij wars van zelfpromotie is, denkt hij zelf. Lucassen heeft geen Twitter, geen Facebook, geen Instagram en zelfs geen eigen website. Solliciteren heeft Lucassen nog nooit gedaan, laat staan dat hij via de pers lijntjes uitzet. Zo kan het gebeuren dat hij nu voor het eerst bij een groot Nederlands publiek zijn verhaal doet over de Duitse voetbalrevolutie. Een relaas over het creëren van een nieuwe voetbalidentiteit, de kracht van individuele training en gegenpressing.
Fussball spielen
Lucassen weet nog als de dag van gisteren hoe zijn avontuur bij de Duitse voetbalbond DFB begon. Met een telefoontje in de winter van 2008.
‘Sie sprechen mit Matthias Sammer. Kennen sie mich?’, klinkt het aan de andere kant van de lijn.