24 april 2020 zal de geschiedenis ingaan als een historische dag voor het Nederlandse voetbal. Niet vanwege een wedstrijd of een ander sportief moment, maar vanwege een conference call waar nog lang over gesproken zal worden. De handelswijze van de KNVB zorgt voor woede bij veel clubs. Tijd voor een reconstructie van de opmerkelijke gang van zaken achter de schermen bij het beslissen over de uitkomst van het seizoen 2019/20. Precies een jaar later brengen we dit verhaal in de rebound.
Bijna in tranen kijkt Hans Martijn Ostendorp naar het scherm van zijn laptop, terwijl de vergadering van de KNVB op zijn einde loopt. De laatste beslissing van de dag is zojuist bekend geworden: geen promotie en geen degradatie. De 62 punten van de club uit Doetinchem en de 66 punten van koploper SC Cambuur zijn niets waard. Aan de andere kant halen ADO Den Haag en RKC Waalwijk opgelucht adem. FC Utrecht deelt ondertussen de woede uit Leeuwarden en Doetinchem.
Wat er ook besloten zou worden door de KNVB, er zouden altijd clubs zijn die teleurgesteld en boos achterbleven. In dit scenario zijn het Cambuur, De Graafschap en Utrecht, bij een andere keuze waren dat ADO, RKC en wellicht Willem II geweest. Maar de manier waarop de vergadering vrijdagmiddag is verlopen, leidt tot verbazing en frustratie bij veel meer clubs, niet alleen de gedupeerde. Er dreigen rechtszaken en stappen naar de UEFA. Vreemd is de verbazing niet, want een dag eerder lagen de kaarten nog heel anders op tafel.
Donderdag lagen de kaarten nog heel anders op tafel
Als het kabinet dinsdag bekendmaakt dat er zeker tot 1 september geen betaald voetbalwedstrijden worden afgewerkt in Nederland kan de KNVB aan de slag. Vrijdag staat er een vergadering met alle clubs en andere belangenorganisaties op het programma. Er moeten harde keuzes gemaakt worden, hoewel de UEFA pas over een maand uitsluitsel verwacht. Over het kampioenschap, de Europese tickets en de promotie/degradatie-regeling gaan knopen doorgehakt worden. Dat er geen kampioen zou zijn, is nog de minst controversiële beslissing van de bond. De woede van clubs heeft meer betrekking op de Europese ticketverdeling en al helemaal op de promotie en degradatie. Voor Europees voetbal maakt de KNVB het zichzelf makkelijk door te verwijzen naar de voorwaarde van de UEFA om de tickets te verdelen op basis van de ranglijst, maar ook daar zal kritiek op komen.