In Balverliefd aandacht voor de gang van zaken achter de schermen van het voetbal en opvallende gebeurtenissen aan de rand van het veld. Deze week over een kunstenaar met een obsessie voor voetbalfoto’s uit de jaren 90.
In een oud basisschoolgebouw in Rotterdam zitten verschillende kunstenaars. Eén van de lokalen is volledig bedekt met stapels oude tijdschriften, boeken en foto’s. Er liggen beeltenissen van Johan Cruijff, Diego Maradona, Romário en Regi Blinker met ontbloot bovenlijf. De bladen komen overal ter wereld vandaan.
Veel mensen zouden de ruimte als een chaos bestempelen, maar voor kunstenaar Maurice van Es (38) is het een paradijs. Hij is bezig met een bijzonder project waarvoor hij stad en land afreist om pareltjes van voetbalfoto’s uit de jaren negentig te vinden. Hij houdt op social media een account bij genaamd scanned football photos, waarop afbeeldingen voorbijkomen die in de huidige voetbalwereld niet meer voor te stellen zijn. Een greep uit de afbeeldingen:
- Edwin van der Sar in een robotpak met een baby op zijn arm, met daarboven de tekst Supersar.
- Huidig Almere City-coach Alex Pastoor met een kip in zijn handen, aangezien hij als jongeman klaarblijkelijk de kippensoort Barnevelders hield.
- Frank de Boer die ietwat erotisch in de camera kijkt met een roos tussen zijn lippen.
- Marc Overmars op zijn knieën tegenover een zingende Karin Bloemen.
- Edgar Davids zwaaiend met gewichten in een gevangenis. Hij draagt een tanktop met een bulldog erop, een verwijzing naar zijn bijnaam. Achter hem op het gevangenisbedje zit ook daadwerkelijk zo’n soort hond.
- Een piepjonge Zlatan Ibrahimovic die reclame maakt voor een Zweeds matrassenmerk. Hij ligt op een bed en draagt een shirt met een tekst, waarvan je goed kunt voorstellen hoe hij dit op zijn maffia-achtige wijze zou uitspreken: ‘Quality in Bed.’
Op het profiel komt de ene na de andere prachtfoto voorbij. Patrick Kluivert met een krabbetje, Phillip Cocu die halfnaakt in een bloemenveld zit, Ronaldo op bezoek in Disneyland en Louis van Gaal die zijn kleinkinderen zwemles geeft. Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.
‘Het is een beetje uit de hand gelopen’, zegt Van Es in zijn tijdschriften-walhalla. ‘Ik ging maar door met scannen. Ik kon gewoon niet stoppen.’ Hij heeft op zijn computer inmiddels bijna tienduizend ingescande foto’s, allemaal netjes geordend in mappen. ‘Iedere keer als ik zo’n magazine binnenkrijg, voelt het hetzelfde als wanneer ik vroeger als kind een pakje voetbalplaatjes opende. De cover van zo’n tijdschrift vertelt vaak niet wat er komt. Het is iedere keer een verrassing wat er allemaal instaat.’