Aftellen naar WK 2018: de onovertroffen WK-productie van Neeskens

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 49 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: de onovertroffen WK-productie van Neeskens

De 49-voudig international Johan Neeskens was met vijf doelpunten de topscorer van het Nederlands elftal op het WK 1974, waar Oranje ondanks een rake strafschop van de alleskunner op het middenveld in de finale met 2-1 onderuit ging tegen West-Duitsland. De productie van Neeskens – vijf goals voor Nederland op één WK – is sindsdien nooit overtroffen, wel geëvenaard.

Dat Neeskens de topschutter was van het legendarische elftal was aan de ene kant opmerkelijk, aan de andere kant ook weer niet. De toen pas 22 jaar oude middenvelder was de vaste penaltynemer en scoorde in die hoedanigheid ook twee keer in de groepsfase tegen Bulgarije (4-1). In de tweede ronde maakte Neeskens twee knappe veldgoals tegen Oost-Duitsland (2-0) en Brazilië (2-0).

En dus was niet Johnny Rep (vier goals) of Johan Cruijff (drie goals), maar Neeskens achter de Pool Grzegorz Lato de vice-topscorer van het WK '74. Sindsdien zijn er slechts twee Nederlanders bijgekomen die eveneens vijf keer scoorden op een WK. Rob Rensenbrink deed dat in '78 op weg naar de WK-finale in Argentinië, in 2010 had Wesley Sneijder eenzelfde aandeel in de finaleplaats van Oranje.

Gemeten over alle WK's is de productie van Neeskens wel overtroffen. Inmiddels zijn er zes spelers die op alle eindtoernooien méér doelpunten maakten voor het Nederlands elftal. Zijn generatiegenoot Rep is met zeven goals Oranjes WK-topscorer aller tijden, gevolgd door Rensenbrink, Dennis Bergkamp, Arjen Robben, Sneijder en Robin van Persie (allen zes goals).

QUIZVRAAG: In de WK-historie is Johnny Rep de topscorer aller tijden van Oranje, maar wie is dat op WK's en EK's gezamenlijk met tien goals?

ANTWOORD QUIZVRAAG 25 APRIL: Welke vier Aziatische landen speelden meer dan tien WK-wedstrijden? Zuid-Korea, Japan, Saoedi-Arabië en Iran.

De WK-topscorers aller tijden van Oranje

Speler Goals 1974 1978 1994 1998 2006 2010 2014
Rep 7 4 3
Rensenbrink 6 1 5
Bergkamp 6 3 3
Robben 6 1 2 3
Sneijder 6 5 1
Van Persie 6 1 1 4
Neeskens 5 5
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.