Ahmed Hossam: 'Ik ben geen mislukkeling'

Na kortstondige periodes bij AA Gent, Ajax, Celta de Vigo, Olympique Marseille en AS Roma gaat Ahmed Hossam beginnen aan zijn zesde club in vijf jaar: Tottenham Hotspur. En als het aan de Egyptenaar zelf ligt rekent hij in Londen af met zijn slechte imago.

Ahmed Hossam: 'Ik ben geen mislukkeling'

Hossam maakte een week geleden de opmerking dat zijn transfer naar Tottenham 'binnen enkele uren' zou worden afgerond. Dat die paar uur een week werd kan gezien worden als een verwijzing naar het ongedisciplineerde gedrag van de Egyptische spits. Maar Hossam spreekt dat tegen, hij is veranderd.

'Ik ben geen mislukkeling alleen maar vanwege wat er de laatste twee jaar is gebeurd. Ik ben flink meer volwassen geworden. Ik kom bij Tottenham binnen met een heel andere mentaliteit', zei de oud-Ajacied na de afronding van zijn overgang. Tottenham Hotspur huurt de Egyptische spits voor anderhalf jaar van AS Roma. De woorden van Hossam klinken bekend. Zijn transfer naar AS Roma van afgelopen zomer was ook al een afsluiting van een periode. 'Ik ben enorm veranderd, als persoon en als voetballer. De Mido van Ajax keek alleen maar naar het moment, leefde van dag tot dag. De Mido van AS Roma kijkt vooruit, denkt aan de toekomst. En ook de voetballer Mido is een stuk rijper', vertelde hij in oktober aan VI.

Een gebrek aan speeltijd in Rome was aanleiding om een nieuwe club te zoeken. Hossam (21) koos bewust voor Tottenham Hotspur. AS Roma overwoog ook andere, meer lucratieve, mogelijkheden. Mido hield vast aan zijn keus en kwam daarmee in conflict met de clubleiding van de Romeinse club. Maar de spits kreeg zijn zin en mag gaan werken met Martin Jol, één van de redenen voor zijn keuze voor The Spurs. 'Jol is een erg grote coach. Ik zou zeker graag willen spelen in een team getraind door zo'n grote naam.'

Jol ziet geen problemen in het imago van Hossam dat is gekoppeld aan diens clubhopping. 'Mido was zo goed bij Ajax dat hij naar Marseille vertrok. Daar was hij zo goed dat hij naar AS Roma ging. Het gaat niet om het lastig zijn, maar om het goed zijn. Is Robbie Keane lastig? Maar hoeveel clubs heeft hij gehad? Als je goed bent zijn de clubs geïnteresseerd.'

Mogelijk keren met de overgang naar Londen ook de kansen voor de Egyptische international. Want de spits is sinds zijn verwijdering uit de selectie door toenmalig bondsocach Tardelli niet meer opgeroepen. Hossam had zijn verbanning te danken aan zijn afzeggingen om onduidelijke redenen. Zo meldde hij zich een half jaar geleden af, omdat hij 'psychisch' niet fit genoeg was om naar Caïro af te reizen.

Bekijk hier al onze video's