Ajax de grote winnaar na afstraffen fouten Feyenoord

Met defensieve blunders maakte Feyenoord het zichzelf onmogelijk tegen Ajax, dat zich door toedoen van Viktor Fischer de grote winnaar van het weekend mag noemen (3-0).

In twee minuten lag de verloren middag van Feyenoord besloten. In de 62ste minuut belandde de bal na een vrije trap van Christian Eriksen, bedoeld als voorzet, pardoes bij de tweede paal in het Rotterdamse doel. In de 64ste minuut was een strafschop en de rebound niet besteed aan Lex Immers. Het waren twee momenten die kenmerkend waren voor Feyenoord; defensief niet bij de les en aanvallend onmachtig.

Feyenoord had in de Arena direct duidelijk gemaakt voor de winst te gaan. Kansen voor Lex Immers en Graziano Pellè onderstreepten dat. Maar met defensieve onachtzaamheid sneed de Rotterdamse ploeg zichzelf in de vingers.

In de zevende minuut kwam dat voor het eerst aan de oppervlakte. Ajax-aanvoerder Siem de Jong liet zich vanuit de spitspositie terugzakken en maakte daarmee ruimte voor linksbuiten Viktor Fischer (foto). Feyenoord-rechtsback Daryl Janmaat liet de Deen uit zijn rug lopen na een pass van Niklas Moisander en moest niet veel later concluderen dat zijn onachtzaamheid gevolgen had. Fischer omspeelde namelijk keeper Erwin Mulder (foto onder) en opende de score voor Ajax. Kort voor rust volgde een volgende harde tik op de vingers van Feyenoord. Waar Christian Eriksen in de tiende minuut na liet een fout van Bruno Martins Indi af te straffen, daar deed zijn landgenoot Fischer dat in de veertigste minuut wel bij een blunder van Joris Mathijsen. De Deen profiteerde met een harde knal dankbaar van verkeerd uitverdedigen van de Feyenoord-routinier.

De Ajax-treffers kwamen hard aan bij Feyenoord en hadden ook gevolgen voor het spel van de ploeg van trainer Ronald Koeman. De Rotterdammers straalden niet meer de overtuiging en de felheid uit die ze wel hadden laten zien bij de start van de Klassieker.

In de rust hervond Feyenoord zichzelf enigszins. Maar na de pijnlijke minuten na ruim een uur was het Rotterdamse verzet gebroken. De verslagenheid was te groot om met een man meer de spanning terug te brengen.

Ricardo van Rhijn had namelijk voor een lichte overtreding op Jean-Paul Boëtius, die leidde tot de Feyenoord-strafschop, zijn tweede gele kaart gekregen. Voor de Ajax-rechtsback had de beslissing van scheidsrechter Pol van Boekel consequenties. De gevolgen voor Ajax waren er niet. De 3-0 zege kwam niet in gevaar.

Door het resultaat in Amsterdam is Ajax de grote winnaar van de eerste speelronde na de winterstop in de Eredivisie. Want niet alleen werd Feyenoord in de directe confrontatie teruggewezen, maar er werd ook winst geboekt op de andere titelkandidaten. PSV ging vrijdag als koploper onderuit. FC Twente en Vitesse morsten zaterdag ook punten.

Ajax is geklommen naar de met PSV gedeelde tweede plaats met slechts een punt achterstand op koploper FC Twente. Feyenoord maakt een pas op de plaats.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.