Alle ogen gericht op Totti & Klose tijdens derby in Rome

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Serie A. Voor de 31ste speelronde is dat de stadsderby tussen AS Roma en Lazio van maandagavond (20.45 uur).

Alle ogen gericht op Totti & Klose tijdens derby in Rome


AS ROMA
Klassering 7de plaats (47 punten uit 30 duels)

Vorm Uitgerekend het laaggeklasseerde Palermo maakte vorige week zaterdag een einde aan de fraaie serie van AS Roma. Tot het 2-0 verlies op Sicilië had de ploeg een serie van vier zeges uit vijf wedstrijden. Keeper Maarten Stekelenburg hield onder meer tijdens het topduel met Juventus (1-0) de nul vast en had ook een belangrijk aandeel in de 3-1 zege op Genoa. Ten tijde van de aanstelling van Aurelio Andreazzoli als opvolger van de ontslagen Zdenek Zeman begin februari bezette AS Roma de negende plaats in de Serie A. Bij een overwinning op Lazio stijgt het naar plaats zes.

Opvallend Francesco Totti gaat tijdens de tweede Derby della Capitale van dit seizoen opnieuw proberen een record te evenaren. In zijn lange loopbaan maakte de aanvoerder van AS Roma tot dusverre acht goals tegen Lazio. Slechts Dino da Costa en Marco Delvecchio waren met negen competitietreffers productiever. Da Costa scoorde bovendien twee keer tegen Lazio in bekerverband. Totti's laatste goals tijdens de derby dateren van 13 maart 2011 tijdens de 2-0 thuiszege – de aanvaller maakte beide treffers.

Afwezigen Osvaldo, Piris (beiden geschorst), Balzaretti.

LAZIO
Klassering 6de plaats (50 punten uit 30 duels)

Vorm Het drukke programma heeft zijn weerslag op Lazio. Het team van trainer Vladimir Petkovic speelde dit seizoen al 46 officiële wedstrijden. Bovendien is het ook nog actief in de Europa League (tegen Fenerbahçe) en wacht volgende maand de finale om de Coppa Italia. Mede hierdoor is van een constante reeks in de Serie A geen sprake. Tot de 2-1 zege op Catania van vorige week zaterdag verloor Lazio drie keer op rij en scoorde geen enkele keer.

Opvallend Miroslav Klose maakte tegen Catania zijn comeback na zeven duels te hebben gemist vanwege blessureleed. In die periode won Lazio alleen met 2-0 van hekkensluiter Pescara. De Duitse topschutter, dit seizoen goed voor tien Serie A-goals, heeft goede herinneringen aan zijn voorgaande drie derby's tegen AS Roma. Dit seizoen scoorde Klose tijdens de met 3-2 gewonnen thuiswedstrijd, zoals hij dat ook in 2011/12 deed. Tijdens het uitduel in het voorbije seizoen (1-2 winst) veroorzaakte Klose de strafschop, die door Hernanes werd benut.

Afwezigen Onzeker: Floccari, Ederson.

AS Roma speelde officieel al 68 keer een thuiswedstrijd tegen Lazio. Daarvan won Roma er 25 en speelde er nog eens dertig gelijk. Voor Maarten Stekelenburg liep het thuistreffen vorig seizoen (1-2 verlies) uit op een drama. Na negen minuten werd de voormalig Ajax-doelman met de rode kaart van het veld gestuurd. Het was de eerste uitzege van Lazio op AS Roma sinds 1 november 1997; destijds werd het 1-3.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2007/08 AS Roma - Lazio 3-2
2008/09 AS Roma - Lazio 1-0
2009/10 AS Roma - Lazio 1-0
2010/11 AS Roma - Lazio 2-0
2011/12 AS Roma - Lazio 1-2


Bekijk hier al onze video's