AZ heeft weinig te duchten van NEC

AZ schaarde zich bij de laatste acht van het toernooi om de Gatorade Cup. De Alkmaarse ploeg had na een vroege treffer weinig te duchten van NEC. Denny Landzaat en Pius Ikedia forceerden de beslissing: 2-0.

Al in de twaalfde minuut mocht Landzaat aanleggen vanaf de plek waarvandaan hij als prof nog nooit faalde. Dat deed hij ook woensdag tegen Gábor Babos niet, al zat de Hongaarse doelman dicht bij de bal. Landzaat kreeg de mogelijkheid omdat Rob Wielaert Shota Arveladze onderuit had gegleden.

De treffer viel aan het slot van een opwindende openingsfase waar Romano Denneboom namens NEC gevaarlijk was, terwijl namens de thuisploeg Tarik Sektioui de paal raakte en Shota Arveladze in kansrijke positie net naast mikte.

Maar na de 1-0 leek het sterk gestarte AZ gas terug te nemen en miste NEC de klasse om het de thuisploeg echt moeilijk te maken. Uitgezonderd een poging van Andrzej Niedzielan vlak voor het verstrijken van de negentig minuten, kwam doelman Henk Timmer niet in gevaar. De Pool schoot van dichtbij in het zijnet.

Zo kon in blessuretijd de net ingevallen Pius Ikedia de partij beslissen door met het hoofd Babos uit te spelen en vervolgens de bal binnen te lopen: 2-0. Het was een droom-invalbeurt voor de rappe Nigeriaan, die zijn comeback maakte nadat een blessure hem sinds eind augustus van spelen had weerhouden.