Barça heeft niets te duchten van Real

Vooraf, op basis van de stand op de ranglijst, het vertoonde spel én het thuisvoordeel, was Barcelona voor de klassieker met Real Madrid al huizenhoog favoriet. Die rol bleek zaterdag in Camp Nou meer dan terecht: 3-0.

Bij rust stond er in het volgepakte Camp Nou al een comfortabele 2-0 voorsprong op het bord. En daar viel nauwelijks wat op af te dingen. De Koninklijke had tot dat moment misschien tien minuten acceptabel voetbal laten zien. Voor het overige was het Barcelona dat de klok sloeg.

Zo was niet alleen de openingsfase voor de thuisploeg, maar ook het tweede gedeelte van de eerste helft. In die laatste fase vielen ook de twee Catalaanse treffers. De eerste, in de 27ste minuut, was te lullig voor woorden, namelijk een dom misverstand tussen Iker Casillas en Roberto Carlos. Samuel Eto'o profiteerde, 1-0.

Dat doelpunt viel juist op een moment dat Real na een slechte start (die kansjes had opgeleverd voor met name Eto'o) weer wat aan het opkrabbelen was. De treffer boorde echter alle aspiraties weer de grond in, waarna Barça vlak voor rust nogmaals doelpuntte. Ditmaal was de goal - en vooral de voorbereiding - van een schoonheid. Via Ronaldinho en Deco belandde de bal tenslotte bij Giovanni van Bronckhorst: 2-0.

Na de pauze veranderde er aan het spelbeeld hoegenaamd niets. Barcelona bleef onveranderd de bovenliggende partij, maar kreeg halverwege de tweede helft wél een gevoelige slag toebedeeld, toen Henke Larsson zijn linkerknie verdraaide. Voor (minimaal) een meniscusblessure wordt bij de Zweed gevreesd.

Voetbaltechnisch kwam Barcelona echter niet meer in gevaar. Sterker: de ploeg van trainer Frank Rijkaard drukte het krachtsverschil nog wat duidelijker uit nadat een duikelpartij van Eto'o werd erg ruimhartig werd beoordeeld door de scheidsrechter. Ronaldinho kon er niet om malen en benutte het buitenkansje vanaf elf meter: 3-0.