Barcelona overtuigt met simpele zege

Barcelona begon het seizoen zoals de grootmacht hoort te beginnen: met een overtuigende zege bij laagvlieger Racing Santander. Giuly en Eto’o scoorden tijdens hun debuut.

Op bezoek bij Racing Santander was het al rap duidelijk welke ploeg de betere was. Na het eerste kwartier viel uit de statistieken al af te lezen dat Barcelona 73 procent balbezit had tegenover 27% voor de nummer zeventien van het vorige seizoen Primera División. En die verhouding zou aan het einde van het duel nagenoeg hetzelfde zijn.

Dat Barcelona dan ook ging winnen in El Sardinero, was verdiend, al duurde het lang voordat de ploeg van coach Frank Rijkaard het verschil maakte. De Nederlandse trainer liet liefst vijf nieuwe spelers opdraven in de basis (Samuel Eto’o, Ludovic Giuly, Deco, Henrik Larsson en Belletti). Ondanks het grote aantal nieuwkomers toonde Barça bij vlagen aardige combinaties. Voor rust leverde dat een handjevol kansen op, maar Deco, Larsson en Giuly wisten niet te scoren.

Dat scoren lukte pas halverwege de tweede helft. Rijkaard had iets daarvoor al de weinig in het spel betrokken Larsson naar de kant gehaald evenals Giovanni van Bronckhorst. Aanvaller Henke verliet het veld voor middenvelder Andres Iniesta, waardoor er in de aanval iets meer ruimte kwam. Binnen tien minuten leverde dat twee doelpunten op.

Giuly tekende voor de eerste treffer, op aangeven van de soms spijkerharde Belletti, die na rust de linksbackpositie van Gio had ingenomen. Bij de tweede paal tikte de Fransman binnen. Vijf minuten later vond Iniesta de diepgaande Xavi (foto), die gretig viel over het uitgestoken been van Pablo Casar. De scheidsrechter tuinde in de schwalbe, waarna Samuel Eto’o vanaf elf meter zijn eerste Catalaanse treffer maakte: 2-0.

Mocht coach Rijkaard nog iets te klagen hebben, dan zou hij zijn spitsen mogen wijzen op het missen van de soms erg fraaie kansen.