Bayern straalt na ultravlotte landstitel als nooit tevoren
Na twee opeenvolgende landstitels voor Borussia Dortmund heeft Bayern München dit seizoen de heerschappij in Duitsland weer voor zich opgeëist. Voetbal International plaatst het 23ste kampioenschap sinds de invoering van de Bundesliga in 1963/64 in perspectief. De club uit Zuid-Duitsland maakt zijn naam als Der Rekordmeister waar. Waar de voorsprong van Borussia Dortmund de afgelopen twee seizoenen liefst tien en acht punten bedroeg op Bayern München, heeft de Beierse voetbalgrootmacht in de vijftigste jaargang van de Bundesliga keihard teruggeslagen. Met nog zes speelrondes op het programma is de ultrasnelle landstitel van Bayern de vroegste sinds de oprichting van de Duitse profliga. Dortmund heeft na 28 duels een onoverbrugbare achterstand van liefst twintig punten opgelopen.
De clubleiding van FC Hollywood was er afgelopen zomer dan ook alles aan gelegen om Bayern weer terug te brengen aan de top van het Duitse voetbal. Het seizoen 2011/12 was immers in alle opzichten uitgelopen op een teleurstelling. Dortmund was behalve in de competitie ook in de Duitse bekerfinale veel te sterk (5-2). En een bijna niet te verkroppen domper was het verlies van de Champions League-finale in de eigen Allianz Arena tegen Chelsea (foto onder). Het was voor voorzitter Karl-Heinz Rummenigge, bestuursvoorzitter Uli Hoeness en technisch directeur Mathias Sammer het sein om het toch al ijzersterke collectief van Bayern te versterken met enkele gerichte aankopen voor een totaalbedrag van zeventig miljoen euro. Het was de eerste keer sinds de zomer van 2009 dat FCB zich weer dusdanig had geroerd op de transfermarkt, toen onder anderen Mario Gomez en Arjen Robben voor in totaal 75 miljoen euro naar München trokken.
Waar dat destijds met trainer Louis van Gaal aan het roer ook al leidde tot de landstitel, ontpopte Bayern zich dit seizoen tot een vrijwel onverslaanbare voetbalmachine. De opbouwend sterke verdediger Dante, de onvermoeibare controleur Javi Martínez en de kopsterke spits Mario Mandzukic speelden zich direct in het basiselftal van coach Jupp Heynckes en Bayern bleek op alle vlakken ongenaakbaar.
Tekenend voor die soevereiniteit is dat het tot dusver pas negen van de 81 beschikbare punten liet liggen en met 79 treffers voor en slechts dertien tegen statistisch gezien over de beste aanval en de beste defensie van de Bundesliga beschikt.
Met name in verdedigend opzicht verbeterde Bayern zich aanzienlijk. In de twee seizoenen waarin Dortmund kampioen werd, incasseerde Bayern gezamenlijk 62 doelpunten. Het bizar lage aantal van dertien tegengoals (het clubrecord staat op 21) valt dan ook niet los te zien van de komst van Dante en Javi Martínez. En dat terwijl de druk op het duo groot was. De van Borussia Mönchengladbach overgekomen Dante moest de concurrentie aangaan met gerenommeerde Duitse internationals als Holger Badstuber en Jérome Boateng, terwijl Javi Martínez gezien zijn recordtransfersom van veertig miljoen euro eigenlijk alleen maar kon tegenvallen.
De dynamische middenvelder van Athletic de Bilbao maakt dat astronomische bedrag echter bijna wekelijks waar en is de onmisbare balansbewaker waar Bayern op het met Bastian Schweinsteiger, Toni Kroos, Thomas Müller en Franck Ribéry verder overwegend aanvallend ingestelde middenveld al jaren naar op zoek was.
Dat de naam van Arjen Robben niet altijd in het rijtje vaste basisspelers voorkwam, zegt alles over de wisseling van de wacht die in München heeft plaatsgevonden. Net als Badstuber en Gomez moest Robben het dit seizoen mede door blessureleed veelal doen met een bijrol. Hoewel hij zich inmiddels heeft teruggeknokt en door blessures van zijn concurrenten weer regelmatig speelt, is het aandeel van de blessuregevoelige international in de 23ste landstitel beperkt. De vraag is dan ook wat de toekomst voor Robben in München te bieden heeft. In de Duitse media werd met de aanstelling van Josep Guardiola (op de foto met Sammer), tussen 2008 en 2012 vier jaar lang succescoach bij Barcelona, voor na dit seizoen al gesuggereerd dat Bayern niet langer de behoefte heeft aan de bij vlagen ietwat egoïstisch spelende dribbelaar uit Bedum.
In de op kort combinatievoetbal gebaseerde tactiek van Guardiola zou Robben immers uit de toon vallen, zo luidde de algemene opinie. Erevoorzitter Franz Beckenbauer heeft die suggestie echter al naar de prullenbak gewezen. Want met Guardiola aan het roer moet Bayern niet verworden tot een veredelde Barça-kopie maar moet het de onder Van Gaal en Heynckes ingezette koers continueren.
Gecombineerd met de uitstekende financiële situatie – na de al niet geringe investeringen van afgelopen seizoen heeft Guardiola komende zomer tientallen miljoenen tot zijn beschikking om de succesformatie verder te versterken – kan het niet anders dan dat Bayern de komende jaren heel lastig van de Duitse troon te stoten is en ook in Europa twaalf jaar na de laatste CL-zege weer voor zilverwerk gaat. Der Stern des Südens straalt als nooit tevoren. (Tim Vos)
Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.