Brighton repareert fout Verbruggen met formidabele comeback tegen Tottenham

Brighton & Hove Albion heeft zondag in een spektakelstuk gewonnen van Totttenham Hotspur. De bezoekers uit Noord-Londen gingen met een comfortabele voorsprong de rust in, mede door een flater van doelman Bart Verbruggen. Brighton knokte zich terug en won het Premier League-duel nog met 3-2.

Brighton & Hove Albion
3 - 2
Tottenham Hotspur

Tottenham, met Micky van de Ven aan de aftrap, bracht de gastheren (met dus Verbruggen op doel, Joël Veltman ook in de basis, Mats Wieffer op de bank en Jan Paul van Hecke geblesseerd op de tribune) van meet af aan in de problemen. Het was dan ook weinig verrassend dat de bezoekers op voorsprong kwamen. Halverwege de helft stuurde Dominic Solanke Brennan Johnson weg, hij scoorde voor de zesde wedstrijd op rij.

Een minuut eerder had Timo Werner al gescoord, maar de Duitser zag een vlagsignaal zijn feestje verpesten: James Maddison had buitenspel gestaan. De Engelsman maakte zelf maar 0-2, geen fijn moment voor Verbruggen. De aanvallende middenvelder van Spurs schoot een houdbare bal zo door de handen van de Bredase doelman en bezorgde Spurs zo een fijne positie bij de rust. Het zou met recht een game of two halves blijken.

Snel na de pauze werd die marge al verkleind. Brighton viel aan over de linkerkant, de Tottenham-defensie kreeg de bal niet weg en Yankuba Minteh had een niet te missen kans: 1-2, zijn eerste goal voor Brighton. Brighton kreeg spontaan de geest van dat doelpunt. The Seagulls beten zich vast in de tegenstander, nog binnen het uur maakte Georginio Rutter wat ruimte voor zichzelf die hij benutte om 2-2 te maken. Het was terecht, want Tottenham was zeer slordig uit de kleedkamer gekomen.

Het werd nog erger voor Ange Postecoglou en zijn spelers. Danny Welbeck maakte halverwege de tweede helft met een kopbal de 3-2, zeker voor een oud-speler van Arsenal een mooie tegenstander om pijn te doen.

Tottenham kon dus van voren af aan beginnen, maar slaagde er niet in. Het AMEX Stadium klokte en Brighton, waar manager Fabian Hürzeler Wieffer nog een kwartiertje liet meedoen, trok na een razend knappe comeback aan het langste eind. Brighton wipt over Tottenham heen in de stand naar de zesde plek. Tottenham gaat de interlandbreak in als de nummer negen.