Briljant en naïef Heerenveen pakt te weinig

SC Heerenveen huilt en lacht. De Friezen lieten twee gezichten zien tegen Helsingborgs IF. Ondanks de overwinning met twee goals verschil, had er veel meer in gezeten (5-3).

Vooral verdedigend gaf de ploeg van coach Gertjan Verbeek niet thuis in d eheenwedstrijd op weg naar de groepsfase van het UEFA Cup-toernooi. Met een comfortabele 3-0 voorsprong op zak, kwamen de Zweden zowaar op 3-2. Twee keer liep de defensie zwaar te slapen.

Aanvallers mochten ongedekt doorgaan en doelman Brian Vandenbussche timede beide keren compleet verkeerd. Henrik Larsson zorgde voor 3-1 door een voorzet van Razak Omotoyossi in te tikken. Diezelfde Omotoyossi maakte 3-2 omdat Kristian Bak Nielsen niet oplette.

De twee treffers kwamen hard aan bij Heerenveen, dat zo goed had gespeeld in de eerste helft. In 45 minuten combineerde het vloeiend, met drie mooie doelpunten als beloning. Michael Bradley opende de score na een mooi passje van Gianni Zuiverloon. Daarna scoorde Gerald Sibon twee keer. Eerst van dichtbij met het hoofd en even later met een intikker na een soepele aanval.

Bij 3-2 herpakte Heerenveen zich weer knap. In twee minuten scoorden de Pompebledden twee keer. Bak Nielsen revancheerde zich door snel te handelen na een vrije trap van Geert Arend Roorda en Bradley scoorde via de losse handjes van doelman Daniel Anderson.

Maar weer bleek de mooie marge van drie niet houdbaar. En opnieuw gaf Heerenveen het zelf weg. Bradley maakte een onnodige overtreding op Olafur Ingi Skulason, waarna Larsson de strafschop benutte.