Chivu hoopt op Roemeense EK-stunt: 'Oranje moet ons niet onderschatten'

Reacties

Voormalig Ajacied Cristian Chivu (43) verwacht dat het Nederlands elftal een zware avond tegemoet gaat tegen Roemenië. De 75-voudig Roemeens international roemt de fighting spirit bij de komende opponent van Oranje.

Chivu hoopt op Roemeense EK-stunt: 'Oranje moet ons niet onderschatten'
© Pro Shots
Roemenië
Roemenië
0 - 3
Nederland
Nederland

'Dit Roemenië heeft een eigen identiteit ontwikkeld: ze weten heel goed wat ze wel en niet kunnen. Het team loopt niet over van individuele klasse, maar ze vormen een hechte eenheid, waarin iedereen zijn rol kent. Ze hebben een echte fighting spirit, ze gooien ziel en zaligheid in de strijd', vertelt Chivu, die tussen 1999 en 2003 voor Ajax uitkwam.

'Dit team komt in zijn kracht als ze terugzakken en vanuit de omschakeling kunnen toeslaan. Dat hebben we bij de zege op Oekraïne kunnen zien. Tegen België gingen ze weliswaar onderuit, maar kregen ze op die manier mooie kansen. Roemenië kan met veel snelheid omschakelen en dan is het voor Nederland opletten op captain Nicolae Stanciu, Ianis Hagi, Dennis Man en de wingbacks. Nederland moet ons niet onderschatten', aldus de oud-aanvoerder van Ajax én Roemenië.

Stuntploeg
Chivu was met Roemenië actief op de EK’s van 2000 en 2008. De Roemenen strandden in de zomer van 2000 in de kwartfinales, maar bleven acht jaar later steken in de groepsfase. 'De verwachtingen waren voor dit EK niet heel hoog in ons land. Ook al zijn we in de EK-kwalificatiereeks ongeslagen gebleven en eindigden we daarin als nummer één in de groep boven onder andere Zwitserland. Niemand in Roemenië verwachtte dat we nu ook als groepswinnaar naar de knock-outfase zouden gaan. In dit elftal zitten geen grote sterren, zoals Gheorghe Hagi en Gheorghe Popescu waren.'

'Op ieder EK is er wel een land dat stunt, laten we hopen dat wij dat dit keer zijn. We zitten aan de goede kant van het schema. Ik zal hier niet zeggen dat we Griekenland achterna gaan, zoals in 2004, maar we hebben niets te verliezen. Ik verwacht dinsdag net als bij de groepsduels veel Roemeense fans en ook in Roemenië neemt het enthousiasme verder toe', besluit Chivu.

Lees op VI PRO het volledige interview met Cristian Chivu. De Roemeen haalt herinneringen op aan zijn tijd bij Ajax, bespreekt zijn speciale band met Ronald Koeman en gaat in op zijn recente gesprek met Alex Kroes over een terugkeer in Amsterdam.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.