Curieuze eigen goal breekt Italië op: Zuid-Afrika volgende opponent Oranje

Zweden en Zuid-Afrika hebben zich woensdagochtend geplaatst voor de knock-outfase van het WK voor vrouwen. De Zuid-Afrikaanse dames schakelden Italië uit en nemen het in de achtste finales op tegen de Oranje Leeuwinnen.

Wo 2 aug. 2023

Zweden was na de eclatante 5-0 zege op Italië in het tweede groepsduel al zeker van een ticket voor de knock-outfase, maar moest woensdag nog een resultaat boeken tegen Argentinië om de groepswinst veilig te stellen. Dat lukte: door doelpunten van Rebecka Blomqvist en Elin Rubensson werd het 0-2 voor de Scandinaviërs. Zweden gaat zo als nummer één door en staat in de achtste finales voor een kraker tegen de Verenigde Staten.

De strijd om plek twee was een rechtstreeks duel tussen Italië en Zuid-Afrika. De Italianen begonnen goed en kwamen in de elfde minuut al op voorsprong door een penalty van Arianna Caruso. Daarna ging het echter helemaal mis. Na iets meer dan een half uur speelde Benedetta Orsi de bal wel heel slordig terug op keeper Francesca Durante, die een eigen doelpunt niet meer kon voorkomen: 1-1.

Italië had veel balbezit, maar kwam halverwege de tweede helft toch nog op achterstand. Hildah Magaia scoorde en hielp Zuid-Afrika zo virtueel een ronde verder. Tien minuten later was het toch weer Caruso die scoorde namens de Italianen, die zo nog leken te ontsnappen. Bij een 2-2 stand waren zij immers door.

In de 92ste minuut sloeg Zuid-Afrika echter tóch nog toe. Thembi Kgatlana werkte de 3-2 binnen en hielp haar land zo voor het eerst in de historie naar de knock-outfase van een WK. Komende zondag om 4.00 uur Nederlandse tijd wacht in Sydney een duel met de Oranje Leeuwinnen om een plaats bij de laatste acht.