Deze transfervrije spelers waren een schot in de roos

Reacties

Het is deze dinsdag precies 25 jaar geleden dat het voetbal een totaal ander aanzien kreeg. Door het Bosman-arrest konden spelers voortaan gratis overstappen naar een andere club bij het aflopen van hun verbintenis. Om stil te staan bij dit jubileum selecteren we tien zeer geslaagde transfervrije deals.

Deze transfervrije spelers waren een schot in de roos
© Pro Shots

Roberto Baggio van Internazionale naar Brescia (2000)
Roberto Baggio wilde koste wat kost naar het WK 2002 en oordeelde in 2000 dat die route het best zou lopen via een wat kleinere club. Na het aflopen van zijn contract met Internazionale negeerde De Goddelijke Paardenstaart dus de avances van enkele Premier League-grootmachten en Barcelona om te tekenen bij Serie A-nieuwkomer Brescia. Dankzij de ingevingen van de technicus waren wedstrijden van de normaal gesproken wat anonieme club jarenlang een lust voor het oog. Het is nog altijd zonde dat Baggio niet slaagde in zijn missie: omdat hij wat pijntjes had gehad, durfde bondscoach Giovanni Trapattoni hem niet mee te nemen naar het WK 2002.

Sol Campbell van Tottenham Hotspur naar Arsenal (2001)
Sol Campbell was een van de pionnen in het Arsenal dat in 2003/04 ongeslagen kampioen van Engeland werd. De verdediger werd in 2001 gratis opgepikt bij nota bene aartsrivaal Tottenham Hotspur, de club 'die hij nooit zou verlaten voor Arsenal, een club waarvoor ik nooit zal spelen', zoals hij enkele jaren daarvoor had laten optekenen. Fans van de Spurs verweten Campbell judasgedrag en joelden hem bij elk weerzien uit. De verdediger steeg juist tegen zijn oude club vaak tot grote hoogten.

Henrik Larsson van Celtic naar Barcelona (2004)
Het leek er niet meer van te komen, een toptransfer. In de zomer van 2004 maakte Henrik Larsson op 32-jarige leeftijd alsnog een droomstap: Barcelona pikte hem gratis op bij Celtic. Zijn eerste seizoen in Camp Nou viel mede door blessureleed in het water, maar in het seizoen 2005/06 was Larsson zeer waardevol als Ronaldinho, Samuel Eto'o of Ludovic Giuly even rust nodig had of het verschil niet kon maken. De Champions League-finale van 2006 werd het hoogtepunt in de loopbaan van Larsson: met twee assists stond de oud-Feyenoorder aan de basis van de 2-1 triomf van Barcelona tegen Arsenal.

Joris Mathijsen van Willem II naar AZ (2004)
Op 3 februari 2004 sloeg AZ drie vliegen in één klap: de Alkmaarders maakten de komst van Joris Mathijsen, Kew Jaliens en Tarik Sektioui bekend, die in de daaropvolgende zomer transfervrij over zouden komen. Heel pikant, gezien het Willem II-verleden van Co Adriaanse en Martin van Geel, in 2004 respectievelijk de trainer en de technisch directeur van AZ. Alle drie de aanwinsten speelden een belangrijke rol in de memorabele UEFA Cup-campagne van 2004/05, maar Mathijsen leverde later ook nog een aardige transfersom op (Hamburger SV betaalde circa zes miljoen euro).

Phillip Cocu van Barcelona naar PSV (2004)
Steeds bleef PSV maar steken in de groepsfase van de Champions League. In de zomer van 2004 leek het er niet beter op te worden in Eindhoven met het vertrek van Arjen Robben en Mateja Kezman. Het werd echter een droomjaar. De komst van Alex en Heurelho Gomes, de topvorm van Mark van Bommel én de rentree van Phillip Cocu brachten PSV tot op de drempel van de Champions League-finale. De middenvelder maakte in 2007 bovendien de allesbeslissende goal in de krankzinnige titelrace. Mario Götze verdient een speciale vermelding als spectaculairste 'gratis transfer' van PSV.

Andrea Pirlo van AC Milan naar Juventus (2011)
Juventus aast dit seizoen op zijn tiende Scudetto op rij. Dat doet de club met een trainer aan het roer wiens komst als speler de hegemonie een klein decennium geleden in gang zette: de bij AC Milan min of meer afgeschreven Pirlo. 'Toen Andrea me vertelde dat hij zou komen, dacht ik: Ah, God bestaat. Het was de deal van de eeuw, zeker omdat hij transfervrij was', zo vertelde Gianluigi Buffon later. De 42-jarige doelman is nu een van de pupillen van Pirlo.

Lasse Schöne van NEC naar Ajax (2012)
Weinigen hadden in 2012 voorzien dat Lasse Schöne zou uitgroeien tot de buitenlander met de meeste officiële wedstrijden voor Ajax 1. De middenvelder was toch al 26 jaar toen hij overkwam van NEC. Vaak moest Schöne zich in het elftal knokken, waaruit hij vervolgens dan niet meer verdween. Waarna in een nieuw seizoen een volgende strijd om een basisplaats wachtte. Schöne pakte twee landstitels onder Frank de Boer en was een belangrijke schakel in het sprookjesachtige seizoen 2018/19 van de Amsterdammers.

Daryl Janmaat van SC Heerenveen naar Feyenoord (2012)
Feyenoord had een klein decennium geleden niet extreem veel geld te besteden en zocht zijn versterkingen vooral in het transfervrije segment. De komst van Daryl Janmaat was een schot in de roos: de rechtsback stond binnen een mum van tijd in de basis, haalde zelfs Oranje en maakte na het WK in Brazilië een mooie transfer naar Newcastle United. Dat leverde Feyenoord 7,5 miljoen euro op, geen onbelangrijk element bij het bepalen welke transfervrije spelers het meest waardevol waren.

Paul Pogba van Manchester United naar Juventus (2012)
Woedend was Sir Alex Ferguson toen vaststond dat Paul Pogba geen nieuw contract zou ondertekenen op Old Trafford. 'Het is heel teleurstellend. Hij heeft geen enkel respect getoond, ik ben blij dat we van hem af zijn.' Drie jaar na het pensioen van Ferguson keerde Pogba echter doodleuk terug bij Manchester United, dat hem voor ruim honderd miljoen euro overnam van Juventus. In de tussentijd was de Fransman ook in sportief opzicht van grote waarde geweest voor De Oude Dame. Wellicht keert Pogba in 2021 terug bij Juventus, afgaande op recente uitspraken van zijn agent Mino Raiola.

Robert Lewandowski van Borussia Dortmund naar Bayern München (2014)
De finale van het Duitse bekertoernooi van 2011/12 had grote gevolgen. Borussia Dortmund veegde de vloer aan met Bayern München (5-2) en met een hattrick was Robert Lewandowski de grote man. Eens, maar nooit weer, was de heersende gedachte bij de Bayern-top. In 2013 werd Mario Götze voor een gelimiteerde transfersom van 37 miljoen euro overgenomen van BVB. Met de kennis van nu volgde een jaar later de echte meesterzet: voor zegge en schrijve nul euro werd Lewandowski ingelijfd. De Pool is simpelweg een garantie voor doelpunten en lijkt nog elk jaar beter te worden. Bij de verkiezing van de Best FIFA Football Awards 2020 van donderdag is het Bayern-fenomeen de grote favoriet.

Mis jij een meesterzet van een club met het binnenhalen van een transfervrije speler? Laat het weten in de comments onder dit artikel.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.