Dringend advies aan Eredivisie-talenten: mijd de Premier League

Reacties

Wanneer je bij een middenmoter in de Premier League tekent, ben je een seizoen verwijderd van voetballen in het Championship. Op de topclubs na spelen bijna alle andere clubs het hele seizoen tegen degradatie. Dat brengt een aantal implicaties met zich mee. Dat trainers niet heel erg geneigd zijn nieuwe spelers een kans te geven. Of het nu gaat om miljoenenaankopen of jongens met potentie uit de eigen opleiding.

Dringend advies aan Eredivisie-talenten: mijd de Premier League

Kijk naar de manier waarop Vincent Janssen bij het grofvuil is gezet door Tottenham Hotspur. Zonder rugnummer is hij momenteel een niet bestaande voetballer. We hebben het hier over een speler die tweeënhalf jaar geleden voor twintig miljoen euro werd gekocht. Door een club nota bene die de miljoenen heel voorzichtig uitgeeft en afgelopen zomer als enige club in de Premier League geen enkele aankoop deed. Wanneer je de statistieken van Janssen rustig op je laat inwerken, moet op een bepaald moment het besef indalen dat de Eredivisie een pretpark is voor talenten. Maar nog beter kan er een les worden getrokken: de vervolgstap na een goed seizoen bij AZ, Heracles, Feyenoord of welke club dan ook moet zorgvuldig worden uitgekozen wil je een carrière niet heel snel naar de klote helpen. Met Janssen kan het op een bescheidener niveau nog helemaal goedkomen, hij is momenteel herstellende van een gebroken middenvoetsbeentje, maar ook zonder blessures had hij bij Tottenham weinig aan spelen toegekomen. In de Premier League mocht hij van Pochettino zeven keer in de basis beginnen. Voornamelijk omdat Harry Kane die keren geblesseerd was.

Een topscorerstitel in de Eredivisie is leuk, maar absoluut geen garantie voor een beetje succes in de Premier League. Ik zeg bewust een beetje, want wat onder anderen Ruud van Nistelrooy, Robin van Persie en Luis Suárez hebben gepresteerd is buitencategorie. Vincent Janssen is niet de eerste die van de speeltuin in Nederland op de bank belandde in de competitieve jungle die de Premier League is. En elke keer blijkt maar weer dat de keuzes die je in een carrière maakt, bepalen hoe je later op die carrière kunt terugkijken.

Ik moet ook denken aan Alireza Jahanbakhsh, die hier een paar maanden geleden is uitgezwaaid als Speler van het Jaar en met 21 treffers topscorer werd van de Eredivisie. Brighton & Hove Albion betaalde negentien miljoen euro voor de aanvaller van AZ, een clubrecord. Hoe het met hem gaat? Jahanbakhsh mag blij zijn als zijn trainer hem laat invallen. Dan heeft hij tenminste niet de hele week voor niets getraind. Chris Hughton en Brighton zijn bezig met overleven en dan wordt er niet gekeken naar wat er op de lange termijn beter is voor Brighton en Jahanbakhsh. Hetzelfde geldt voor Jürgen Locadia, die de pech heeft dat de 35-jarige Glenn Murray er zeven heeft gemaakt in dertien Premier League-duels.

Luuk de Jong kan er ook over meepraten, een vedette bij PSV, maar in het buitenland twee keer op het verkeerde moment bij de verkeerde club beland. Het wil niet zeggen dat De Jong nu niet goed genoeg is voor Newcastle United, maar hij was destijds in ieder geval niet capabel om indruk te maken. Een verkeerde keuze dus. Uiteraard is het achteraf altijd makkelijker oordelen, maar de Bundesliga lijkt voor Eredivisie-talenten een betere tussenstap. Alleen de exceptionele talenten overleven in de Premier League. Dat gaat overigens niet alleen op voor jongens uit de Eredivisie. Zie Mohamed Salah. Zie Kevin De Bruyne. De één had een omweg nodig via AS Roma, de ander via Werder en Wolfsburg. Zie ook hoe Davy Klaassen is opgeleefd in Duitsland. Of hoe het Jahanbakhsh' teamgenoot uit Alkmaar vergaat. Wout Weghorst had bij willekeurig welke Premier League-club voornamelijk op de bank gezeten en is nu de koning in de voorhoede van Wolfsburg.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.