Duitsland in rep en roer na enquête: 'Dit is zo racistisch'

Richting het EK in eigen land is het ouderwets onrustig rondom de nationale ploeg van Duitsland. Een enquête van een publieke omroep in het land is het gesprek van de dag, bondscoach Julian Nagelsmann sprak zich fel uit tegen de vragenlijst.

Duitsland in rep en roer na enquête: 'Dit is zo racistisch'
© Pro Shots

In het kader van een documentaire over de Duitse ploeg werden bijna 1.500 mensen ondervraagd over de culturen binnen de selectie van Nagelsmann. De nogal schokkende resultaten werden onlangs gepubliceerd. Zo vindt ruim twintig procent van de ondervraagden dat er te weinig internationals zijn met een witte huidskleur. Ook werd Ilkay Gündogan besproken. Zeventien procent van de ondervraagden vindt het niet kunnen dat iemand met Turkse roots de aanvoerder van het Duitse elftal is.

International Joshua Kimmich haalde al fel uit naar de organisatie achter de enquête en Nagelsmann deelt de mening van zijn speler. 'Het is bespottelijk dat dit soort vragen gesteld worden. Ik was echt geschokt dat er ook mensen waren die antwoord gaven op dit soort vragen. Ik zie het net als Joshua, dit is absoluut racistisch. Een voetbalteam kan juist een voorbeeld zijn van hoe je mensen uit verschillende culturen bij elkaar kunt brengen.'

Nagelsmann gaf op een persmoment aan dat de culturele verschillen nooit een thema zijn geweest binnen de selectie. 'We spelen dit EK voor iedereen in dit land. Iedereen die topvoetbal kan spelen en alles wil geven voor zijn land, is kandidaat om international te worden. Ik hoop nooit meer dit soort waardeloze enquêtes te lezen.'

Over een kleine twee weken begint voor Duitsland het EK in eigen land met een wedstrijd tegen Schotland. Daarvoor wordt er geoefend tegen Oekraïne en Griekenland. Op de vorige eindtoernooien stelde Duitsland behoorlijk teleur. De afgelopen twee WK's eindigden al na de groepsfase en op het vorige EK was de achtste finale het eindstation voor de drievoudig Europees kampioen.

Perfect voorbereid zijn op het EK in Duitsland? Bestel dan hier de EK-special van VI, met daarin onder meer de verwachte opstellingen van alle landen en een exclusief interview met bondscoach Ronald Koeman.
Bekijk hier al onze video's