Duitsland verliest volgende WK-held: Brehme op 63-jarige leeftijd overleden

Andreas Brehme is dinsdag op 63-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. De voormalig international schoot Duitsland in de finale van het WK 1990 tegen Argentinië naar de wereldtitel.

Duitsland verliest volgende WK-held: Brehme op 63-jarige leeftijd overleden

Brehme was een van de beste Duitse voetballers van de jaren tachtig en negentig. De linksback speelde voor Saarbrücken, Kaiserslautern, Bayern München, Internazionale, Real Zaragoza en nogmaals Kaiserslautern, maar zijn grootste succes vierde hij in het shirt van de nationale ploeg. In de WK-finale van 1990 tegen Argentinië maakte Brehme vijf minuten voor tijd vanaf de stip het enige doelpunt van de wedstrijd.

Brehme kroonde zich daarnaast tot landskampioen met Bayern, Inter en Kaiserslautern. Met die laatste club presteerde hij het onmogelijke door in het seizoen 1996/97 de titel te pakken in de 2. Bundesliga en het daaropvolgende seizoen kampioen te worden in de Bundesliga. In zijn tijd als speler van Inter legde Brehme ook beslag op de UEFA Cup. Uiteindelijk zou hij 86 interlands spelen.

Na zijn actieve carrière probeerde Brehme het ook als trainer, maar verder dan korte dienstverbanden bij Kaiserslautern en Unterhaching zou hij niet komen. Zijn laatste functie was het assistent-trainerschap bij VfB Stuttgart in het seizoen 2005/06. De laatste jaren was Brehme ambassadeur namens de nationale voetbalbond. 

Eerder dit jaar overleed ook Franz Beckenbauer, die op het WK in 1990 de bondscoach was van Brehme en zijn ploeggenoten. Daar grepen de Duitsers de derde wereldtitel in de historie. Brehme woonde vorige maand in de Allianz Arena, het stadion van Bayern München, de uitvaart van Beckenbauer nog bij.

Bekijk hier al onze video's