EK-unicum in poule België is hard gelag voor Oekraïne

Reacties

Oekraïne is het slachtoffer in Groep E geworden van een tamelijk bizarre situatie. Voor het eerst in de historie van een EK eindigden vier teams met vier punten in de poule. Slovenië, dat in een andere poule slechts drie punten behaalde, is als een van de beste nummers drie wél door naar de volgende ronde.

EK-unicum in poule België is hard gelag voor Oekraïne
© Pro Shots
Oekraïne
Oekraïne
0 - 0
België
België

Door het doelpuntloze gelijkspel tegen België is Oekraïne op de vierde plek blijven steken in Groep E. Omdat ze het minste doelsaldo hadden, voornamelijk te wijten aan de harde 3-0 nederlaag in het openingsduel met Roemenië, eindigen ze onderaan de poule. Nooit eerder kwam het voor dat alle teams op vier punten kwamen te staan en ditmaal gaf het doelsaldo de doorslag.

In de strijd om de eerste plaats in de poule bood het doelsaldo geen soelaas en dus werd er gekeken naar het aantal gemaakte doelpunten. Dat lag in het geval van Roemenië hoger dan dat van België (vier om twee), waardoor zij groepswinnaar zijn.

Op een EK kwam het nooit eerder voor, op een WK wel. Mexico, Ierland, Italië en Noorwegen eindigden in 1994 op vier punten, in die volgorde. Ook toen ging de nummer drie door.

Slovenië plaatste zich dinsdagavond als een van de beste nummers drie met drie punten voor de volgende ronde van het EK. Zij legden het vanwege de kaartenlast af ten opzichte van nummer twee Denemarken, maar gaan met een punt minder dan Oekraïne dus wel 'gewoon' naar de knock-outfase van dit EK.

Europees Kampioenschap

Stand Groep E Europees Kampioenschap 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Roemenië
3
1
1
1
4-3
+1
4
2
België
3
1
1
1
2-1
+1
4
3
Slowakije
3
1
1
1
3-3
0
4
4
Oekraïne
3
1
1
1
2-4
-2
4
* Actueel tot en met 27 jun. 2024

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Oekraïne
Meer over Oekraïne
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.