Eredivisie nog altijd verdeeld over nieuwe competitieopzet
Al maanden wordt er gesproken over een nieuwe competitieopzet voor de Eredivisie, maar er is nog altijd geen witte rook. De kleintjes en de topclubs zitten elkaar behoorlijk in de weg.
Nadat vorige week diverse nieuwe competitiemodellen werden afgeschoten, liggen er nog drie opties op tafel. Een Eredivisie met zestien clubs en twee modellen met achttien clubs. Tijdens de vergadersessie waarin alle clubs aan het woord kwamen, bleken de meningen nog ver uiteen te liggen. Vandaar dat nu is besloten om eerst de posities en onderhandelingsruimte te bepalen via gesprekken in vier subgroepen: top, subtop, middenmoot en kelder.
Een Eredivisie met zestien clubs gevolgd door een kampioenscompetitie tussen de beste zes clubs heeft de voorkeur van de topclubs. Ook AZ, Heerenveen, Vitesse, FC Twente en FC Utrecht voelen hier wel wat voor. Zij verwachten allemaal bij de eerste zes te kunnen eindigen en mee te profiteren van de financiële impuls van zeker twintig miljoen euro. Dit model zal echter ook de hoogste prijs hebben. Aangezien volgens de statuten een bijna meerderheid noodzakelijk is om veranderingen door te voeren, zullen clubs aan de onderkant over hun schaduw heen moeten stappen. Dat willen ze dan wel terugvertaald zien in extra promotieplaatsen tussen Jupiler League en Eredivisie en bovenal een flinke zak smartengeld.
Grootste tegenstanders van een model van zestien zijn NEC, Willem II, Sparta Rotterdam en Excelsior. FC Groningen, Heracles Almelo, Roda JC Kerkrade, PEC Zwolle, Go Ahead Eagles en ADO Den Haag staan er wat genuanceerder in, maar voor een aantal van deze clubs is het van cruciaal belang dat de Jupiler League in de plannen wordt meegenomen. Gebeurt dit niet, en wordt er alleen maar over een andere opzet in de Eredivisie gesproken, dan heeft het model met zestien clubs niet veel kans van slagen.
Een gulden middenweg lijkt op het eerste oog een Eredivisie van achttien ploegen met play-offs, maar daar voelt de top minder voor. Door het volle speelschema is er dan in de kampioensronde geen tijd om thuis- en uitwedstrijden af te werken. Met zes clubs worden dan vijf duels om de bovenste plaatsen gespeeld. Dit betekent voor alle clubs een ongelijk aantal thuis- en uitwedstrijden. Ajax-Feyenoord of Feyenoord-Ajax is een wezenlijk verschil. Zeker als de titel op het spel staat voelt dat onrechtvaardig. Bovendien zal na 34 wedstrijden het gat tussen de topdrie en de subtop dermate groot zijn, dat clubs mogelijk voor spek en bonen meedoen om de play-offs. Dit lijkt dus geen al te aantrekkelijk compromis, waardoor de optie dat alles bij het oude blijft ook nog steeds mogelijk is.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login