FC Twente blameert zich tegen Levadia

FC Twente maakte niet duidelijk waarom de club thuishoort in de UEFA Cup. In het eigen Arke Stadion blameerden de Tukkers zich tegen Levadia Tallinn, dat met een voordelig 1-1 gelijkspel terugkeert naar Estland.

Tegen de koploper van Estland speelde FC Twente een onthutsend zwakke wedstrijd. Pas in het laatste kwartier leek de thuisploeg zich er van bewust dat de 1-1 stand geen ticket oplevert voor het hoofdtoernooi van de UEFA Cup. Dat was veel te laat om een zege te forceren, laat staan de vooraf verwachte veilige overwinning.

De Enschedese formatie slaagde er nimmer in om Levadia op te sluiten rond het doel van keeper Kotenko. Zonder problemen bleven de bezoekers overeind tegen de veel te traag en omzichtig spelende Twentse ploeg. Levadia was zeker in de eerste helft veel agressiever en scherper. Tekenend voor de vorm van de mannen van coach Fred Rutten was het onzekere optreden van de zeer ervaren doelman Sander Boschker, die nog bijna een tegentreffer veroorzaakte door een inworp over zijn voet te laten springen.

De ellende van een nederlaag bleef Twente bespaard, al was Levadia in de 24ste minuut wel op voorsprong gekomen door Andreev. De zeventienjarige Rus reageerde in het strafschopgebied veel alerter en behendiger dan Ramon Zomer en Robbie Wielaert en klopte doelman Boschker met een diagonale uithaal vanaf tien meter.

Twente kwam in de 54ste minuut langszij via Jeroen Heubach, die beheerst een vrije trap over de Estse muur in het doel lepelde. Dat de linksback scoorde uit een vrije trap zegt genoeg, want de Tukkers creëerden in de negentig minuten geen enkele uitgespeelde kans. In het laatste kwartier was de thuisploeg nog wel ietwat gevaarlijk, maar dat was vooral met schoten van afstand. En daarmee had doelman Kotenko geen probleem.