FC Twente: kroniek van een rampjaar

Reacties

FC Twente bestaat vijftig jaar, maar zelden zullen in een jubileumjaar zoveel zwarte bladzijden zijn geschreven. De straf die de KNVB dinsdag aan de Tukkers uitdeelde vormt een volgend hoofdstuk.

FC Twente: kroniek van een rampjaar

20 januari
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van FC Twente meldt Joop Munsterman dat hij aan het einde van dat seizoen stopt als voorzitter van de raad van commissarissen. Volgens eigen zeggen laat hij een gezonde club achter. 'Dit jaar maken we weer winst, en het proces, de strategie en de operationele taken naar de nabije toekomst liggen vast.'

4 maart
FC Twente krijgt als straf drie punten in mindering. De licentiecommissie van de KNVB heeft het plan van aanpak dat moet leiden tot financieel herstel afgekeurd. De club kondigt forse bezuinigingen aan, trekt Jong FC Twente terug uit de Jupiler League en brengt het vrouwenelftal onder in een stichting.

1 april
Joop Munsterman legt per direct het voorzitterschap van de raad van commissarissen neer. Vicevoorzitter Aldo van der Laan volgt hem op.

Joop Munsterman draagt het stokje over aan Aldo van der Laan (rechts).
Joop Munsterman draagt het stokje over aan Aldo van der Laan (rechts).

9 april
De commissarissen Joop de Winter en Hennie ten Hag halen in TC Tubantia flink uit naar Munsterman. Ze zeggen zich door de ex-voorzitter zwaar besodemieterd te voelen. Zo beweren ze niet gekend te zijn in een mondelinge overeenkomst tussen Munsterman en Alfred Schreuder. Die behelst een nieuw, vijfjarig contract voor de trainer.

10 april
De KNVB straft FC Twente opnieuw met een aftrek van drie punten, omdat doelstellingen in het plan van aanpak niet worden gehaald. Als onderdeel van de sanering waarmee de club acht miljoen euro wil besparen, worden negentien medewerkers ontslagen, waaronder het gehele scoutingsapparaat. Ook cancelt de club de jubileumreceptie.

26 april
Met medeweten van de clubleiding eisen supporters tijdens FC Twente-AZ (0-2) het vertrek van trainer Alfred Schreuder. Na afloop wordt de hoofdingang van De Grolsch Veste bestormd.

Alfred Schreuder instrueert zijn spelers tijdens het duel FC Twente-AZ. Supporters eisen tijdens de wedstrijd massaal het vertrek van de coach.
Alfred Schreuder instrueert zijn spelers tijdens het duel FC Twente-AZ. Supporters eisen tijdens de wedstrijd massaal het vertrek van de coach.

8 mei
Via het Fair Play-klassement heeft FC Twente recht op deelname aan Europees voetbal, maar de club schrijft zich niet in. De Enschedeërs durven de financiële situatie niet te laten toetsen door de UEFA, uit vrees voor een jarenlange Europese uitsluiting.

1 juli
Het is precies vijftig jaar geleden dat FC Twente ’65 werd opgericht, maar dat heuglijke feit passeert in stilte. Er zijn geen bloemen en geen toespraken.

30 augustus
Daags na de 2-0 nederlaag tegen Heracles Almelo wordt trainer Alfred Schreuder ontslagen. Met één punt uit de eerste vier wedstrijden kennen de Enschedeërs een slechte seizoenstart.

24 november
Via een anonieme website wordt het contract tussen FC Twente en investeringsmaatschappij Doyen Sports Group openbaar gemaakt. Daarbij ook een bijlage waaruit zou blijken dat Doyen invloed kon uitoefenen op het technisch beleid van de club. De KNVB is nooit op de hoogte gebracht van het bestaan van de bijlage en kondigt een onderzoek aan naar de echtheid daarvan.

24 november
Voorzitter Aldo van der Laan legt per direct al zijn functies binnen FC Twente neer. Volgens Van der Laan heeft bij hem altijd het clubbelang voorop gestaan en is dat door de Doyen-affaire in het geding gekomen.

28 november
In De Grolsch Veste wordt het jubileumboek over het vijftigjarig bestaan gepresenteerd. Twee uur later verliest het elftal van trainer René Hake met 3-1 van concurrent Willem II. Door de vijfde nederlaag op rij zakt FC Twente naar de zestiende plaats.

9 december
Joop Munsterman en Aldo van der Laan kunnen aansprakelijk worden gesteld, indien blijkt dat ze FC Twente schade hebben berokkend door onbehoorlijk bestuur. De gemeente doet onderzoek naar de wijze van besturen binnen de geplaagde club en de kwaliteit van het toezicht daarop.

10 december
FC Twente krijgt van de licentiecommissie van de KNVB de gelegenheid de samenwerking met investeringsmaatschappij Doyen en de algehele situatie van de club toe te lichten. De licentiecommissie zegt binnen een week met een besluit te komen over de toekomst van FC Twente.

11 december
De relatie tussen investeringsfonds Doyen en FC Twente wekt ook de interesse van de FIFA. De wereldvoetbalbond start een onderzoek naar de documenten die via de website Football Leaks werden gelekt.  Op basis van de overeenkomst lijkt Doyen invloed te hebben op het handelsbeleid van FC Twente en dat is door de FIFA verboden.

14 december
Vlak voordat de licentiecommissie van de KNVB uitspraak doet in de zaak-Doyen duiken er opnieuw gevoelige documenten op over de samenwerking tussen FC Twente en de investeringsmaatschappij. Ditmaal geeft de gelekte informatie inzicht in betalingen die de club moet doen na de transfers van Quincy Promes (Spartak Moskou) en Dusan Tadic (Southampton).

15 december
De licentiecommissie van de KNVB besluit op basis van de uitgelekte contracten over de samenwerking met Doyen de proflicentie van FC Twente voorwaardelijk af te nemen. De club mag daarnaast de komende drie seizoenen niet deelnemen aan Europees voetbal en moet een boete van ruim 45 duizend euro betalen. De voetbalbond laat tevens onderzoek doen naar de bestuursstructuur en bestuurlijke organisatie van FC Twente. De KNVB legt het onderzoek naar de samenwerking van de Tukkers met Doyen ook nog voor aan de FIFA en de aanklager betaald voetbal.

18 december
De gemeenteraad van Enschede stemt deze vrijdag over de plannen van de gemeente Enschede om een garantstelling van 32 miljoen euro af te geven aan de huidige nummer zestien van de Eredivisie. Goedkeuring van de gemeenteraad zou voor enorme verlichting zorgen voor de financieel geplaagde club.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.