Fel Zwitserland stuurt EK-titelhouder Italië vroegtijdig naar huis

Reacties

Het EK van titelhouder Italië zit er al op. In de achtste finale was Zwitserland te sterk voor de ploeg van bondscoach Luciano Spalletti. Remo Freuler en Ruben Vargas namen de Zwitserse treffers voor hun rekening en bezorgden hun land als eerste een plek in de kwartfinale. 

Fel Zwitserland stuurt EK-titelhouder Italië vroegtijdig naar huis
© Pro Shots
Zwitserland
Zwitserland
2 - 0
Italië
Italië

Italië begon sterk gewijzigd aan het duel met de Zwitsers. Mattia Zaccagni bezorgde de Azzurri in de laatste groepswedstrijd tegen Kroatië een cruciaal punt, maar moest zaterdagavond genoegen nemen met een plaats op de bank. Spalletti koos verrassend voor AS Roma-buitenspeler Stephan El Shaarawy.

Riccardo Calafiori, aangever bij het doelpunt van Zaccagni, was geschorst. Roma-verdediger Gianluca Mancini vormde samen met Alessandro Bastoni het hart van de defensie. Ook vleugelverdediger Federico Dimarco was er niet bij, waardoor Matteo Darmian opnieuw in de basis stond. Op het middenveld was zelfs plek voor Nicolò Fagioli, die afgelopen seizoen een schorsing van zeven maanden uitzat voor illegaal gokken.

De regerend Europees kampioen had het in de eerste helft lastig met het felle Zwitserland. Doelman Gianluigi Donnarumma voorkwam een vroege openingstreffer van Breel Embolo. In de 37ste minuut had Donnarumma geen antwoord op de inzet van Bologna-middenvelder Remo Freuler: 1-0. Op slag van rust voorkwam de doelman van Paris Saint-Germain nog wel een verdubbeling van de achterstand. Het gevaar kwam dit keer van de voet van Fabian Rieder.

Maar die 2-0 zou er wel komen. De tweede helft was nog geen dertig seconden oud of Ruben Vargas krulde de bal al prachtig in de kruising. De aanvaller van FC Augsburg mocht vrij uithalen in het zestienmetergebied en versloeg Donnarumma. Fabian Schär hielp Italië daarna bijna in het zadel met een eigen doelpunt, maar zijn kopbal belandde op de paal.

Zwitserland nam wat gas terug en daar probeerde Italië van te profiteren. Gianluca Scamacca dacht voor de aansluitingstreffer te zorgen, maar ook zijn poging raakte het aluminium. Een miraculeuze ontsnapping als tegen Kroatië zat er in het Olympiastadion niet in. Italië prolongeert de EK-titel niet en mag naar huis, terwijl Zwitserland het in de volgende ronde opneemt tegen Engeland of Slowakije. 

De doelpunten op een rij

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

VI's Pieter Zwart legt uit hoe Zwitserland Italië schaakmat wist te zetten:

Bekijk hier al onze video's
Meer Italië
Meer over Italië
Meer Zwitserland
Meer over Zwitserland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.