Feyenoord het effectiefst in doelpuntenfestijn

De effectiviteit van Feyenoord gaf de doorslag in het duel met Willem II. De Rotterdammers kregen wellicht de helft van het aantal kansen dat de Tilburgse opponent creëerde, maar scoorden wel bijna twee keer zoveel: 3-5.

Na drie opeenvolgende overwinningen in de competitie was het de vraag hoe Feyenoord in Tilburg voor de dag zou komen na de bekeruitschakeling tegen RKC Waalwijk van woensdag. Het antwoord luidde: niet overtuigend, maar wel met drie punten in de tas.

Feyenoord oogde onzeker, maar scoorde op de juiste momenten. Na tien minuten spelen had Danny Buijs goed oog voor een loopactie van Stein Huysegems, die op de rand van buitenspel door kon lopen en de bal beheerst achter Willem II-doelman Björn Sengier schoot: 0-1. Feyenoord kwam zelfs op 0-2 doordat Buijs na een vrije trap van Nick Hofs helemaal vrij kon inkoppen.

Die score was tegen de verhouding in, want na de 0-1 van Huysegems kreeg Willem II de beste kansen. Iwan Redan liet het afweten. De spits schoot in kansrijke positie over en stuitte een keer op doelman Henk Timmer.

Feyenooord toonde zich wel heel erg effectief. Bij de vierde Rotterdamse kans was het opnieuw raak. Oud-Willem II'er Joonas Kolkka ontsnapte aan de buitenspelval en rondde simpel af: 0-3. Na tien minuten in de tweede helft leek de wedstrijd gespeeld.

Zelfs met drie doelpunten verschil achtte Willem II zich nog niet kansloos. Binnen vier minuten lag de bal ineens twee keer achter doelman Henk Timmer. Eerst was het verdediger Thomas Bælum en vervolgens tikte ook Redan eindelijk zijn doelpunt binnen en stond het 2-3.

Het aangeschoten Feyenoord gaf de winst echter niet meer uit handen. Kolkka deed zijn voormalige club de das om met zijn tweede goal van de middag en nadat ook Buijs zijn tweede treffer had laten aantekenen was het duel definitief beslist.

Daar kon een blunder van scheidsrechter Jack van Hulten niets aan veranderen. Op aanraden van zijn assistent, beoordeelde de arbiter een schot op de paal van invaller Zsombor Kerekes als een handsbal van Dwight Tiendalli. De verdediger van Feyenoord moest met een rode kaart van het veld en Anouar Hadouir bepaalde de eindstand vanaf de strafschopstip op 3-5.