Feyenoord overleeft, zeges voor AZ en Roda

Feyenoord won maar moest met de billen tegen elkaar aan De Langeleegte, waar BV Veendam goed partij bood. AZ had geen kind aan Bennekom, terwijl Roda JC ging winnen bij SC Heerenveen.

BV Veendam-Feyenoord 2-3
Feyenoord is een ronde verder en daar is eigenlijk ook alles mee gezegd. Voetballend hield het tegen Veendam niet over en hadden de Rotterdammers de handen vol aan de thuisploeg, die brutaal een 1-0 voorsprong nam via Kassim Bizimana en tot de 89ste minuut stand hield aan de Langeleegte. Daarbij moet gezegd worden dat Feyenoord pech had met de arbitrage want zowel Pierre van Hooijdonk als Ali Boussaboun zag een doelpunt om onduidelijke redenen niet goedgekeurd worden. Toch, Feyenoord won. Theo Lucius zette zijn ploeg voor rust op 1-1 na een assist van Van Hooijdonk. En nadat André Bahia en Erwin Buurmeijer voor de 1-2 en 2-2 hadden gezorgd, was het Boussaboun die in de 89ste minuut via de binnenkant van de paal raak schoot na een diepe pass van Lucius.

SC Heerenveen-Roda JC 0-2
De op papier meest aansprekende wedstrijd bood zeer weinig vertier. Beide elftallen weerhielden elkaar ervan om te voetballen met als gevolg dat er bar weinig te beleven viel in het Abe Lenstra Stadion. Adil Ramzi (foto) zorgde namens Roda voor het eerste echte hoogtepunt. Bij een lange pass van Davy De Fauw reageerde hij in de 69ste minuut agressiever dan Petter Hansson, waarna de Marokkaan alleen voor doelman Brian Vandenbussche beheerst afrondde: 0-1. In blessuretijd besliste Jamaique Vandamme het duel na een blunder van Gianni Zuiverloon: 0-2.

Bennekom-AZ 0-10
De koploper van de Eredivisie liet geen spaan heel van de amateurs van Bennekom. Een half uurtje hield de thuisploeg het vol, maar daarna scoorde AZ aan de lopende band. Demy de Zeeuw opende de score in de zeventiende minuut met een benutte rebound. Vervolgens bouwden Simon Cziommer (drie), Moussa Dembélé (foto, twee), Maarten Martens (twee), David Mendes da Silva en Stijn Schaars de voorsprong uit tot 10-0. Coach Louis van Gaal liet Ryan Donk in de basis debuteren.

RKC Waalwijk-FC Dordrecht 3-2
Pas in het laatste kwart van de wedstrijd vielen de doelpunten in Waalwijk, in een wedstrijd waarin beide ploegen aan elkaar gewaagd waren. Drie keer moest RKC een voorsprong nemen, en pas bij de laatste poging lukte het de ploeg van coach Adrie Koster om de zege veilig te stellen. Martijn Reuser en Tim Janssen zagen achtereenvolgens invallers Manu Dagher (bij zijn eerste balcontact) en Adil Auassar gelijkmaken. Maar in de 86ste minuut was het Pius Ikedia die de eredivionist uiteindelijk op weg naar de derde ronde hielp met een hem typerende soloactie.

Schijndel-Excelsior 0-1
Excelsior had het in Schijndel heel erg moeilijk. De zondagamateurs trokken zich terug en frustreerden zo lange tijd de nummer acht van de Eredivisie. Toch moesten zij zich in de 107de minuut gewonnen geven door een Rotterdamse counter, waarbij via Jarda Simr en Andwelé Slory de bal in het Brabantse doel terechtkwam.