Flitsend Spanje heeft Italiaanse hulp nodig voor plek in volgende ronde

Reacties

Spanje heeft zich donderdag met een sterk optreden geplaatst voor de achtste finales van het EK. Na Kroatië moest ook Italië geloven aan de jeugdige dadendrang van La Roja in Groep B. Hoewel Spanje kans op kans kreeg, maakte een eigen doelpunt het verschil.

Flitsend Spanje heeft Italiaanse hulp nodig voor plek in volgende ronde
Spanje
Spanje
1 - 0
Italië
Italië

Het gevaar kwam van de zijkanten bij Spanje, dat in de tweede minuut al een voorproefje gaf voor het verdere verloop van de wedstrijd. Uitblinker Nico Williams (21) legde een voorzet perfect neer voor de kleine Pedri, die enigszins verrast doelman Gianluigi Donnarumma dwong tot de eerste van vele reddingen.

Bij een grote kopkans voor Williams zelf, die naast ging, hoefde Donnarumma nog niet in actie te komen. Wel toen de zestienjarige rechtsbuiten Lamine Yamal de bal met een slalom bij Álvaro Morata bracht, die van dichtbij gevaarlijk werd, en toen Fabián Ruiz met een pegel van afstand de doelman dwong zich volledig te strekken.

Er was een Italiaan voor nodig om Donnarumma te passeren. Want Pedri miste ook vlak na rust een grote kans, ditmaal uit een lage voorzet, maar in de 55ste minuut kwam de naam van Riccardo Calafiori op het scorebord. Weer begon het met een versnelling van Williams, wiens voorzet werd getoucheerd door Morata en Donnarumma, waardoor Calafiori verkeerd uitkwam en de bal in het lege doel liep.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Italië probeerde uit zijn schulp te kruipen, maar de kansen bleven voor Spanje. Yamal krulde de bal net naast, een schot van Williams spatte uiteen op de verre kruising en Ayoze Pérez stuitte op Donnarumma. Hoewel het tot het einde spannend bleef, kwamen beide ploegen niet meer tot scoren in de slotfase.

Zo nam Spanje revanche voor de verloren halve finale op het vorige EK, toen Italië uiteindelijk de titel pakte. Dit was het vierde EK op rij dat de ploegen tegen elkaar speelden. Na deze zege van Spanje is de onderlinge balans op EK's in evenwicht: drie overwinningen voor beide ploegen en twee gelijke spelen.

De winstpartij in Gelsenkirchen betekent dat Spanje als groepswinnaar is geplaatst voor de achtste finales, als tweede land na Duitsland. In de laatste groepswedstrijd moet Italië nog aan de bak, met Kroatië als tegenstander.

Europees Kampioenschap

Stand Groep B Europees Kampioenschap 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Spanje
3
3
0
0
5-0
+5
9
2
Italië
3
1
1
1
3-3
0
4
3
Kroatië
3
0
2
1
3-6
-3
2
4
Albanië
3
0
1
2
3-5
-2
1
* Actueel tot en met 29 jun. 2024

Alles over het EK

Tijdens het EK bundelen we het laatste EK- en Oranje-nieuws op onze EK 2024-pagina. Alle wedstrijden zijn hier te vinden.
Bekijk hier al onze video's
Meer Spanje
Meer over Spanje
Meer Italië
Meer over Italië
Meer Europees Kampioenschap
Meer over Europees Kampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.