Frankrijk sprint weg bij Nederland op coëfficiëntenlijst

Reacties

De achterstand van Nederland ten opzichte van Frankrijk op de UEFA-coëfficiëntenlijst is deze Europees midweek opnieuw opgelopen, het verdienstelijke gelijkspel van Ajax tegen Aston Villa ten spijt.

Frankrijk sprint weg bij Nederland op coëfficiëntenlijst
© Pro Shots
Ajax
Ajax
0 - 0
Aston Villa
Aston Villa

De remise in Amsterdam levert Nederland 0,2 coëfficiëntpunt op. Mocht Ajax doorgaan, dan is er trouwens nog geen sprake van een bonus. Die worden op het derde Europese niveau pas vanaf de halve finale uitgedeeld. Omdat PSV pas volgende week weer aantreedt, had de Eredivisie deze week slechts één ijzer in het vuur.

Zo kreeg Frankrijk de kans om uit te lopen en dat gebeurde ook. De Ligue 1 zette de midweek al uitmuntend in met de zege van Paris Saint-Germain op Real Sociedad in de achtste finale van de Champions League. Inclusief bonuspunten - PSG plaatste zich voor de kwartfinale - leverde dat Frankrijk een coëfficiënt van 0,5 op. Op donderdag won Lille in de Conference League met 0-3 bij Sturm Graz en legde Olympique Marseille het weerloze Villarreal met 4-0 over de knie in de Europa League.

Met de finish van het seizoen in zicht heeft Nederland liefst 3,697 punten achterstand op Frankrijk. Voor de Eredivisie zijn de kaarten daarmee geschud in de cyclus 2019-24. Nederland zal als zesde finishen, wat neerkomt op twee vaste Champions League-plekken én een ticket voor de voorronde. Lang zag er goed uit wat betreft de vijfde positie, maar op Franse demarrages moest Nederland het antwoord schuldig blijven.

Positief is in elk geval dat de Eredivisie nog steeds een aardige kloof heeft ten opzichte van Portugal. Als we heel stiekem een jaar verder kijken, dus de cyclus 2020-25, dan zijn de verhoudingen ongeveer hetzelfde, met Frankrijk, Nederland en Portugal op de plekken vijf, zes en zeven.

UEFA-coëfficiëntenlijst (2019-24):

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.