Gemankeerd Ajax-tiental sleept in Praag punt over de streep

Ajax heeft een zwaarbevochten punt behaald in de Europa League bij Slavia Praag. De Amsterdammers hadden het beste van het spel in de eerste helft, maar werkten een moeilijke tweede helft af waarin vele wissels plaatsvonden en een rode kaart voor Youri Baas viel. Het duel eindigde in 1-1.

Slavia Praag
1 - 1
Ajax
Ajax

Met een gemankeerde selectie trad Ajax donderdagavond aan in Praag. Francesco Farioli moest het stellen zonder de geblesseerde spelers Jordan Henderson, Kian Fitz-Jim, Bertrand Traoré en Wout Weghorst, die een week geleden tegen Besiktas allemaal nog minuten konden maken. Ook Slavia startte met flink wat wijzigingen. Dat was niet noodgedwongen, maar een bewuste keuze van Jindřich Trpišovský vanwege de derby met Sparta Praag die komend weekend op de planning staat. Het bood voormalig Feyenoord-middenvelder Ondrej Lingr de kans om te starten.

Ajax kwam in het eerste deel van de eerste helft meteen goed voor de dag. De Amsterdammers kregen meerdere kansen op de openingstreffer via Brian Brobbey en na een goede voorzet van Kenneth Taylor. Dat leidde niet tot de openingstreffer, maar die kwam er na een kleine twintig minuten spelen alsnog. Christian Rasmussen kwam goed voor zijn man en werd neergelegd in de zestien meter, waarna Branco van den Boomen mocht aanleggen en scoren: 0-1.

Klik eerst op de tekst boven de video om de goal te bekijken

Slavia ging in de achtervolging en kreeg een kans via Mojmir Chytil, maar Remko Pasveer kon zijn met de teen verlengde inzet naast kijken. Veel gevaarlijker werd het in de eerste helft echter niet voor de Amsterdammers, die nog wel een domper van andere aard moesten verwerken. Kristian Hlynsson ging met een blessure naar de kant en moest worden vervangen door Benjamin Tahirovic, die nu zijn eerste officiële minuten van dit seizoen in de hoofdmacht van Ajax heeft gemaakt.

In de tweede helft kregen we een ander Ajax, maar vooral ook een ander Slavia te zien. Nadat Pasveer zich al een aantal keer als reddende Amsterdamse engel had geprofileerd, gingen zowel Farioli als Trpišovský flink wisselen. Farioli ververste zijn hele aanval en bracht Chuba Akpom, Anton Gaaei en Owen Wijndal daarvoor in de plaats. Bij Slavia kwamen er vier spelers in die normaliter een basisplaats hebben.

Voor twee van deze wissels was het meteen prijs voor Slavia. Tomas Chory kopte uit een voorzet van Matej Jurasek achter Pasveer: 1-1. Acht minuten later werd het nog een stuk moeilijker voor Ajax. Youri Baas kreeg twee snelle gele kaarten, waardoor de Amsterdammers het laatste kwartier met tien moesten volbrengen.

Met Daniele Rugani als laatste wissel was het in de laatste minuten overleven voor Ajax. Dat lukte uiteindelijk, want Slavia kreeg zelfs niet echt heel grote kansen meer. Door de eerdere overwinning op Besiktas en het behaalde punt tegen de Tsjechen staat Ajax nu op vier punten in de Europa League.