Go Ahead verliest van Fortuna bij emotioneel eerbetoon aan Vierhouten

Fortuna Sittard is het seizoen begonnen met een overwinning op Go Ahead Eagles. De ploeg van Danny Buijs won op basis van een sterke tweede helft met 0-2 in Deventer.

Go Ahead Eagles
0 - 2
Fortuna Sittard

Voor en tijdens de wedstrijd - zie onder - werd uitgebreid stilgestaan bij het plotse overlijden van Kees Vierhouten. De grootaandeelhouder van Go Ahead Eagles overleed afgelopen zomer op 51-jarige leeftijd. Rondom en binnen het stadion werd daar aandacht aan besteed.

Fortuna had in de openingsfase moeite om grip op Go Ahead te krijgen. De thuisploeg had na tien minuten moeten scoren, ware het niet dat Bobby Adekanye een levensgrote kans om zeep hielp door twee meter voor het doel naast te schieten. Daarna had Jamal Amofa Go Ahead op 1-0 moeten zetten. Fortuna had verder weinig in te brengen, behoudens een schot van Rodrigo Guth dat een meter of tien over ging.

Het eenrichtingsverkeer van Go Ahead in de eerste helft bood Fortuna weinig vertrouwen voor de tweede helft. Toch liep het anders, want geheel tegen de verhouding in namen de bezoekers na rust de leiding. Alen Halilovic kreeg de bal op de rand van de zestien, kapte een tegenstander uit om vervolgens in de korte hoek raak te schieten.

De goal van Halilovic gaf Fortuna de boost die het nodig had. Go Ahead was dominant in de eerste helft, maar was het even kwijt in de tweede helft. Het creërde amper nog iets en in de slotfase besliste Makan Aïko de wedstrijd met een rake kopbal, op aangeven van Mitchell Dijks. De kansenproductie van Go Ahead lag na een half uur nagenoeg stil en na de goal van Aïko wist de ploeg van Paul Simonis amper nog iets te laten zien.