Groep F: Eduardo bezorgt Kroatië koppositie

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de diverse EK-kwalificatieduels kunt u terecht op het VI-Scorebord. Kijk hier voor de stand in Groep F

In navolging van de eerder met 1-2 gewonnen uitwedstrijd heeft Kroatië ook in eigen land een zege op Israël geboekt. Wél was er een rode kaart voor nodig om de Israëliërs op de knieën te krijgen. De Grieken moeten de leiding afstaan aan de Kroaten na een 1-1 remise tegen Letland.

Kroatië-Israël 3-1Kroatië dankt de 3-1 zege op Israël en de voorlopige koppositie in groep F in ruime mate aan aanvaller Eduardo. De genaturaliseerde Braziliaan maakte de tweede en derde treffer voor de formatie van bondscoach Slaven Bilić.

Maar beslissend was het feit dat de Israëlische verdediger Tal Ben Haim zich in de 51ste minuut genoodzaakt zag een overtreding te maken op Eduardo, hetgeen hem zijn tweede gele kaart opleverde.

Met een man meer was het voor de aanvaller van Shakhtar Donetsk relatief eenvoudig om vanaf de 55ste minuut binnen twee minuten twee keer te scoren. Luka Modric, de spelmaker die bij Tottenham Hotspur onlangs wedstrijden liet lopen wegens een gebrek aan motivatie, had de gelijkmaker geproduceerd. Tomer Hemed had de bezoekers op slag van rust op voorsprong gebracht.

Door de zege heeft Kroatië voorlopig een voorsprong genomen van twee punten op Griekenland, dat deze avond nog bij Letland speelt.

Letland-Griekenland 1-1Kyriakos Papadopoulos voorkwam zes minuten voor tijd een afgang van Griekenland. De gelijkmaker van de verdediger van Schalke 04, die een hoekschop van invaller Giannis Maniatis verzilverde, kon niet voorkomen dat de Grieken de koppositie moeten afstaan.

Aleksandrs Cauna had de thuisploeg na negentien minuten aan de leiding gebracht, dat gebeurde een minuut nadat voormalig SC Heerenveen-aanvaller Giorgos Samaras had verzuimd de score te openen. Voor Cauna betekende het zijn vierde opeenvolgende goal in een Letse kwalificatiewedstrijd.

Malta-Georgië 0-0Scheidsrechter Pol van Boekel had een rustige avond in het Ta' Qali National Stadium. Drie kaarten diende de Nederlander uit te delen, waaronder twee aan de bezoekers. Georgië had weliswaar een overwicht met meer corners en schoten, maar wist dit niet te om te zetten in doelpunten, laat staan een zege.