Herkansers België en Engeland willen afrekenen met 'Bronzen Vloek'

Reacties

In de rubriek Vandaag in Rusland blikken we elke dag vooruit op de WK-gebeurtenissen van die dag. De climax van de 21ste mondiale eindronde is in zicht. Zondag is de grote finale tussen Frankrijk en Kroatië, maar daarvóór mogen (of: moeten) België en Engeland nog strijden om het brons. Wie gaat er met de winst vandoor in de wedstrijd om de poedelprijs?

Herkansers België en Engeland willen afrekenen met 'Bronzen Vloek'

Wedstrijden zaterdag 14 juli:
16.00 uur: België - Engeland (Sint-Petersburg)
Troostfinale
Scheidsrechter: Alireza Faghani (Iran)

BELGIË - ENGELAND

• Het is uiteraard de tweede keer dit toernooi dat beide landen elkaar treffen. In de poulefase vochten de twee landen in de laatste speelronde in een rechtstreeks duel om de groepswinst, waarbij beide landen (vanwege het op papier gunstigere schema) ook best tweede hadden willen worden. Door een fraaie goal van Adnan Januzaj werd het uiteindelijk 0-1 voor België.

• Het veroveren van het WK-brons hoeft niet per se een positief voorteken te zijn. Sinds 1982 kwam het liefst zeven (!) keer voor dat de nummer drie van het WK zich niet wist te plaatsen voor het eerstvolgende toernooi (of zelfs de eerstvolgende toernooien). Het laatste voorbeeld? Nederland, dat in 2014 derde werd, maar in 2016 en 2018 het EK en WK niet haalde.

'De Engelse spelers hebben geen idee wat ze met een bal moeten doen'

'De Bronzen Vloek' gaat echter veel verder. In 1982 werd Polen derde, maar zij ontbraken daarna op het EK van 1984. Frankrijk pakte het brons in 1986, maar moest toen verstek laten gaan tijdens het EK van 1988 en WK van 1990. En ook Italië (dat in 1990 de troostfinale won) plaatste zich daarna niet en bekeek het EK 1992 vanuit de huiskamer. Tot slot ontbraken ook Zweden, Kroatië en Turkije (die in respectievelijk 1994, 1998 en 2002 derde werden) twee jaar later op het Europese eindtoernooi.

• Ondanks de teleurstelling van het missen van de finale, kan België nog altijd de beste WK-prestatie ooit neerzetten. In 1986 moesten de Rode Duivels ook al de troostfinale spelen, toen verloor het van Frankrijk.

• Voor Engeland is (een evenaring van) de beste WK-prestatie ooit al niet meer haalbaar. Iedereen aan de overkant van de Noordzee hoopte op een herhaling van 1966: de wereldtitel, onder het motto Football's coming home. Zo ver komt het dus niet. Een bronzen plak zou wél de op-één-na beste prestatie betekenen: dat is nu nog de vierde plek in 1990.

• Wie wordt er topscorer van het WK? Ook dat gaat vandaag vermoedelijk worden beslist. Harry Kane staat op zes goals, Romelu Lukaku heeft er vier gemaakt. De twee spitsen strijden dus in een rechtstreeks gevecht om de trofee. Antoine Griezmann en Kylian Mbappé hebben er allebei drie en moeten in de finale dus flink aan de bak om nog in de buurt te komen.

De laatste vijf ontmoetingen:

Datum Wedstrijd Eindstand Competitie
26-6-1990 Engeland - België 1-0 Achtste finale WK 1990
29-5-1998 België - Engeland 0-0 Vriendschappelijk
10-10-1999 Engeland - België 2-1 Vriendschappelijk
2-6-2012 Engeland - België 1-0 Vriendschappelijk
28-06-2018 Engeland - België 0-1 Groepsfase WK 2018

WAT GEBEURT ER VANDAAG NOG MEER IN RUSLAND?

• Vandaag zal ook nog voor de aftrap (logischerwijs) duidelijk worden wie er gaan spelen. Vooral bij Engeland is dat spannend. Kieran Trippier, Jordan Henderson en Kyle Walker verschenen vrijdag allemaal op de training, maar kampten de laatste dagen met pijntjes. We horen snel meer.

• Uiteraard zal het vizier in de voetbalwereld vandaag ook al richting de grote finale in Moskou gaan. Officiële persmomenten van de twee finalisten zullen er niet meer zijn, maar uiteraard zal er nog wat laatste nieuws rondom opstellingen en eventuele twijgelgevallen naar buiten komen. In onze speciale WK Live houden we je van alles op de hoogte!

• Een van de zaken waarover wel wat meer bekend zal worden, is de blessure van Ivan Perisic. De in de halve finale uitblinkende middenvelder annex aanvaller liep tegen de Engelsen een hamstringblessure op. Hij is inmiddels in het ziekenhuis geweest voor onderzoek, maar er is nog geen uitsluitsel bekendgemaakt. Kan hij zondag spelen?

GETAL VAN DE DAG

15
Het is vanmiddag voor de vijftiende keer in de WK-historie dat twee ploegen elkaar op hetzelfde toernooi voor een tweede keer treffen. Dat komt voor een groot deel omdat er tot en met 1958 een replay werd gespeeld bij een gelijkspel in de knock-outfase (in plaats van verlenging en penalty's), óf in het geval van een gelijke stand in de poule (in plaats van doelsaldo of onderling resultaat).

In 1934 speelden Italië en Spanje tegen elkaar in de kwartfinale (1-1, de herkansing eindigde in 1-0). In 1938 gebeurde het zelfs drie keer. In de eerste ronde moesten replays bij Zwitserland - Duitsland (1-1, 4-2) en Cuba - Roemenië (3-3, 2-1) voor de beslissing zorgen, net als in de kwartfinale bij Brazilië - Tsjechoslowakije (1-1, 2-1).

Zowel in 1954 als in 1958 kwam het drie keer voor dat twee landen elkaar op één eindronde twee keer ontmoetten. West-Duitsland - Turkije (4-1, 7-2) en Zwitserland - Italië (2-1, 4-1) waren in '54 groepsduels waarin twee teams op herhaling moesten. In datzelfde jaar speelden West-Duitsland en Hongarije in de groepsfase én de finale tegen elkaar. Eerst won Hongarije met 3-8, de eindstrijd ging met 3-2 naar de West-Duitsers. Vier jaar later betrof het driemaal een groeps-play-off. Noord-Ierland - Tsjechoslowakije (1-0, 2-1), Wales - Hongarije (1-1, 2-1) en USSR - Engeland (2-2, 1-0) werden over twee duels beslist.

Tijdens de afgelopen veertien WK's kwam het vervolgens maar vier keer voor dat twee landen op één en hetzelfde toernooi tweemaal tegen elkaar speelden. Brazilië en Tsjechoslowakije speelden in 1962 in de poule met 0-0 gelijk, de Zuid-Amerikanen wonnen daarna de finale met 3-1. In 1982 stond Italië - Polen (0-0, 2-0) zowel in de groepsfase als in de halve finale op de rol. In 1994 speelde Brazilië in de poule én halve finale tegen Zweden: 1-1 en 1-0. In 2002 was Brazilië wederom betrokken, het won toen in de poule en halve finale van Turkije (2-1, 1-0).

'De oude' Ronaldo tijdens het WK 2002, tegen Turkije.
'De oude' Ronaldo tijdens het WK 2002, tegen Turkije.

VANDAAG IN HET WK-VERLEDEN

Quatorze Juillet is dan weliswaar de belangrijkste Franse feestdag (op die dag in 1789 startte de Franse Revolutie), qua WK-historie is het een datum met bijzonder weinig attentiewaarde. Voor de laatste keer dat er op 14 juli een WK-wedstrijd werd gespeeld moeten we terug naar (schrik niet!) de allereerste editie, in 1930. Op die dag stonden er dan wel direct twee duels op de rol. Joegoslavië won met 2-1 van Brazilië, een paar uur later was Roemenië met 3-1 te sterk voor Peru.

Dat opmerkelijke feitje is wat minder opmerkelijk als je bedenkt dat WK-eindrondes vaak al vóór 14 juli afgelopen waren. Overigens was dat in 1994, 1966 en 1950 - net als nu - níét het geval. De finales waren in die jaren op respectievelijk 17, 30 en 16 juli. Echter, toevalligerwijs was 14 juli tijdens alledrie die toernooien een rustdag.

'De Belgische koppies gingen al snel naar beneden toe'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.