Indrukwekkende reeks Van Gaal laat Oranje dromen

Reacties

Louis van Gaal heeft ook in zijn elfde wedstrijd sinds zijn terugkeer als bondscoach niet verloren. Tegen Wales boekte de succestrainer al zijn achtste overwinning sinds zijn rentree bij het Nederlands elftal.

Indrukwekkende reeks Van Gaal laat Oranje dromen
© Pro Shots

De laatste nederlaag van Oranje dateert van 27 juni 2021. Toen werd in de achtste finale van het EK met 0-2 van Tsjechië verloren. Frank de Boer was nog de bondscoach bij die wedstrijd in Budapest. Kort na de eliminatie stapte hij op, omdat het doel niet was gehaald. In het contract van De Boer stond dat het een vereiste was om in ieder geval de kwartfinale van het EK te halen.

Op weg naar het volgende eindtoernooi werd het lot van Oranje in de handen van Van Gaal gelegd. Na een break van ruim vijf jaar in zijn trainerscarrière begon de zeventigjarige tacticus in augustus vorig jaar aan de klus. De derde periode met Van Gaal als bondscoach begon op 1 september pas echt met de interland tegen Noorwegen. In Oslo werd nog met 1-1 gelijkgespeeld, maar daarna wonnen de Oranje-internationals vier keer op rij, van achtereenvolgens Montenegro, Turkije, Letland en Gibraltar.

Oranje dwong in de interlandperiode in november directe kwalificatie voor het WK af door de poule te winnen. Na een gelijkspel bij Montenegro werd Noorwegen door het Nederlands elftal verslagen in de cruciale interland in De Kuip. Voor Van Gaal was dat al zijn vijfde zege in zeven duels. De knappe reeks kreeg in de oefenserie daarna een vervolg. Van Denemarken werd gewonnen, tegen Duitsland werd gelijkgespeeld en afgelopen vrijdag was Oranje in Brussel bij de start van de Nations League te sterk voor België. De reeks kreeg woensdagavond een vervolg door een krappe zege bij Wales (1-2)

Louis van Gaal tijdens de interland tegen België, met aan zijn zijde assistenten Danny Blind en Edgar Davids.
© Pro Shots
Louis van Gaal tijdens de interland tegen België, met aan zijn zijde assistenten Danny Blind en Edgar Davids.

Slechts vier nederlagen
Van Gaal vestigde met de interland tegen België al zijn naam in de topdrie van bondscoaches die het vaakst Oranje hebben geleid. Wales-uit was voor hem al zijn 54ste wedstrijd met Oranje. Alleen Bob Glendenning (87) en Dick Advocaat (62) hebben meer duels als bondscoach van het Nederlands elftal achter de rug.

Advocaat is ook de bondscoach met de meeste zeges (37), gevolgd door Glendenning (36). Van Gaal kan de twee dit kalenderjaar nog passeren. Na de zege in Cardiff staat de ex-trainer van Ajax, Barcelona, AZ, Bayern München en Manchester United op 34 overwinningen.

Van Gaal heeft slechts vier interlands verloren. Twee nederlagen dateren uit zijn tweede periode als bondscoach. Bij zijn start in 2012 was België direct te sterk in de eerste oefenwedstrijd. Frankrijk won in maart 2014 op weg naar het WK een oefenwedstrijd van de ploeg van Van Gaal. Op dat WK moest Oranje pas het hoofd buigen na een strafschoppenreeks in de halve finale tegen Argentinië.

In zijn eerste periode als bondscoach verloor Van Gaal twee keer, waarvan de nederlaag tegen Ierland hem het meest dwars zal hebben gezeten. Door de struikelpartij in Dublin liep het Nederlands elftal kwalificatie voor het WK van 2002 mis. In oktober 2000 had Oranje onder Van Gaal al een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Portugal verloren.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.