Kameroen en Zambia laatste twee kwartfinalisten

Drie ploegen eindigden in Groep D op vier punten uit drie wedstrijden, maar alleen Zambia en Kameroen plaatsten zich voor de kwartfinale van het Afrika Cup-toernooi.

Kameroen en Zambia laatste twee kwartfinalisten

Kameroen-Tunesië 2-2Tot twee keer toe kwam Tunesië op voorsprong, maar Kameroen vocht zich knap terug. Halverwege leek Kameroen uitgeschakeld te worden, aangezien Tunesië zijn vroeg verkregen voorsprong met hand en tand verdedigde. Al in de eerste minuut had Amine Chermiti de score geopend namens Tunesië en de Ontembare Leeuwen konden daar weinig tegenover zetten. Maar al vroeg in de tweede helft Samuel Eto'o beide ploegen weer op gelijke hoogte door van dichtbij in te tikken.

Na ruim een uur spelen kwam Tunesië opnieuw op voorsprong, door een eigen doelpunt van Aurélien Chedjou. De verdediger passeerde zijn eigen doelman met een kopbal, maar Kameroen hoefde niet lang te treuren. Binnen een minuut schoot Landry N'Guemo beide ploegen weer op gelijke hoogte, met buitenkant rechts haalde hij kiezelhard uit. Tunesië wist dat het moest winnen om de kwartfinale te bereiken, maar was in de resterende speeltijd nauwelijks gevaarlijk.

Gabon-Zambia 1-2Zambia kwam eigenlijk 83 minuten niet in gevaar tegen Gabon en leek de wedstrijd eenvoudig te winnen, maar Fabrice Do Marcolino bracht de spanning zeven minuten voor tijd weer helemaal terug. Na een klein half uur had Rainford Kalaba voor de 1-0 gezorgd in het voordeel van Zambia, waarna James Chamanga - na een schitterende voorbereidende actie van Jacob Mulenga - de ploeg in de 62ste minuut op 2-0 zette. De ploeg van bondscoach Hervé Renard was over de hele wedstrijd ook de bovenliggende partij, maar door de treffer van Marcolino kwam de spanning terug. Zambia had het zwaar in de slotfase, maar het lukte Gabon niet meer te scoren.

Zambia en Kameroen plaatsen zich met vier punten uit drie wedstrijden voor de kwartfinale van het toernooi om de Afrika Cup. Ook Gabon heeft hetzelfde puntenaantal, maar doordat het doelsaldo van de drie ploegen gelijk is, bepaalde het aantal doelpunten de eindstand. Tunesië verlaat het toernooi zonder nederlaag, de ploeg van bondscoach Faouzi Benzarti speelde drie keer gelijk.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang €50 aan Free Bets!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang €50 aan Free Bets!","odd":"€50","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:bef2bac3-e181-478e-bd29-555dbd7b243d","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Plaats je eerste weddenschap van min. €10 en profiteer op de dag van Nederland - Turkije van deze welkomstactie (24+).","textMobile":"Plaats je eerste weddenschap van min. €10 en profiteer op de dag van Nederland - Turkije van deze welkomstactie (24+)."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen