Koeman verklaart opstelling tegen Oostenrijk en gaat niet rekenen

Reacties

Ronald Koeman hoopt dat Oranje met de specifieke kwaliteiten van Lutsharel Geertruida, Donyell Malen en Joey Veerman de wapens heeft om Oostenrijk pijn te doen in het laatste groepsduel op het EK. Dat wil de bondscoach overigens gewoon winnen, van rekenen houdt hij niet.

Koeman verklaart opstelling tegen Oostenrijk en gaat niet rekenen
© Pro Shots
Nederland
Nederland
2 - 3
Oostenrijk
Oostenrijk

Koeman kiest tegen Oostenrijk opnieuw voor een andere rechterkant met Geertruida en Malen in plaats van Denzel Dumfries en Jeremie Frimpong. 'Ik vind dit de beste opstelling voor deze wedstrijd', zei de bondscoach voor de aftrap tegen de NOS. Al speelde in het geval van Dumfries fitheid ook een rol. 'Normaal had hij kunnen spelen, maar dat neem ik wel mee. We weten wat zij willen, met Geertruida kun je op een andere positie op het middenveld spelen', doelde Koeman op het fanatieke drukzetten van Oostenrijk.

Dat is ook de reden dat Joey Veerman terugkeert in de basis. 'Veerman speelde niet tegen Frankrijk vanwege de positie van Griezmann. Maar deze tegenstander geeft vaak ruimte weg. We hebben snelheid voorin', doelde hij op Malen en Cody Gakpo. 'Als je geen afspeelmogelijkheden hebt, gooi hem dan maar diep. Joey is een speler die daarin met zijn passing dan belangrijk moet zijn.' Ook doelman Bart Verbruggen zal misschien iets vaker de lange bal hanteren, als Oostenrijk hoog druk zet op de helft van Nederland.

Dat Malen aan de aftrap verschijnt, heeft ook alles met de speelwijze van Oostenrijk te maken. 'We hebben snelheid op de flanken nodig om hen pijn te doen', verklaarde Koeman. Om die reden begint Xavi Simons dit keer op de bank. Frimpong heeft ook snelheid, maar Malen krijgt de voorkeur boven de wingback. 'Donyell kan aan de binnenkant diep gaan en kan één-tegen-één gaan aan de buitenkant. Hij is een complete buitenspeler', zei de bondscoach over de aanvaller van Borussia Dortmund, die als invaller al meedeed tegen Polen.

Rekenen
Koeman was verrast door de opstelling van Oostenrijk, waar bondscoach Ralf Rangnick ervoor kiest om enkele bepalende spelers op de bank te zetten wegens het risico op een tweede gele kaart en mogelijke schorsing. Koeman zelf wilde nog niet vooruit kijken naar de achtste finale. 'Ik ga niet rekenen, wij willen winnen. Wij willen eerste in de poule worden. Voor gele kaarten ben ik niet bang, we hebben 26 goede mensen. Wij willen winnen, dat geeft vertrouwen. Of we eerste of tweede worden in de poule, dat vind ik niet zo belangrijk.'

Europees Kampioenschap

Stand Europees Kampioenschap 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
3
2
1
0
8-2
+6
7
2
Zwitserland
3
1
2
0
5-3
+2
5
3
Hongarije
3
1
0
2
2-5
-3
3
4
Schotland
3
0
1
2
2-7
-5
1
* Actueel tot en met 1 jul. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.