Kritiek op 'lelijk voetbal' Frankrijk houdt aan: 'Dat is niet ons probleem'

Reacties

In Frankrijk was er na de kwartfinale tegen Portugal vooral opluchting dat de nationale ploeg eindelijk weer eens een penaltyserie op een groot toernooi tot een goed einde bracht, maar over de grens valt er geen goed woord over de behoudende speelstijl van de ploeg van bondscoach Didier Deschamps.

Kritiek op 'lelijk voetbal' Frankrijk houdt aan: 'Dat is niet ons probleem'
© Pro Shots
Portugal
Portugal
ns
0 - 0
Frankrijk
Frankrijk

Frankrijk maakt tegen Portugal opnieuw geen doelpunt uit open spel en scoorde dit EK tot nu toe alleen via een penalty (van Kylian Mbappé) of eigen doelpunten van de tegenstander. Ook vrijdagavond lukte er weer weinig bij de steraanvallers van Les Bleus. Zo kreeg Mbappé een 2 van L'Équipe en een 3 van RMC Sport. De gewisselde Antoine Griezmann deed het met een 3 en een 4 bij beide media niet veel beter. Alleen invaller Ousmane Dembélé vormde met zijn individuele acties een bron van dreiging, terwijl het de volgens RMC soms 'klunzige' Randal Kolo Muani aan precisie ontbrak.

De Franse media hebben er verder niet zo'n boodschap aan, aangezien Frankrijk door de eerste gewonnen penaltyserie op een groot toernooi sinds 1998 gewoon weer in de halve finale staat. In het buitenland klinkt echter kritiek. 'Frankrijk speelt lelijk voetbal', schrijft El Mundo bijvoorbeeld. 'Zo was het al toen ze in 2018 wereldkampioen werden en zo is het nu in Duitsland, terwijl ze in principe de beste selectie van het toernooi hebben. Maar dit is hoe Deschamps het wil.' Ook El Pais noemde de zege van Frankrijk 'niet verdiend'. En in Portugal vond A Bola het spel eveneens niet overtuigend.

Pure middelmaat
Bij de BBC waren analytici Rio Ferdinand en Chris Sutton evenmin te spreken over het spel van Frankrijk tegen Portugal. 'Frankrijk verpestte de wedstrijd', won Ferdinand er geen doekjes om. Sutton sloot zich daarbij aan. 'Frankrijk verdiende het niet om door te gaan en is dit toernooi pure middelmaat. Dat is eigenlijk onthutsend als je ziet welke spelers ze hebben, maar Mbappé en Griezmann speelden niks klaar.' Wel was Ferdinand lovend over de vastberadenheid van de ploeg, die pas één goal tegen kreeg dit EK. 'Hun veerkracht en mentaliteit is geweldig, er zaten enkele geweldige penalty's tussen in de serie.'

En dus staat Frankrijk gewoon bij de laatste vier van het EK. Ferdinand denkt dan ook dat de spelers maling hebben aan de kritiek op hun speelstijl en dat bevestigde Dembélé na afloop. 'Dit is hoe we spelen en we staan in de halve finale. Als mensen daar niet blij mee zijn, is dat niet ons probleem', zei de aanvaller van Paris Saint-Germain, die wel moest erkennen dat het 4-4-2-systeem van Deschamps ook voor hem een verrassing was. 'Wij dachten dat we weer 4-3-3 zouden spelen net als in de achtste finale, maar hij blijft ons verrassen. Het is hoe het is. Wij passen ons aan. De tactiek pakte goed uit.'

Bekijk hier al onze video's
Meer Frankrijk
Meer over Frankrijk
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.