Europa

Portugal - Frankrijk

Samenvatting wedstrijd

Penaltythriller stuurt Frankrijk naar volgende ronde ten koste van Portugal

In een zenuwslopende penaltyreeks heeft Frankrijk zich ten koste van Portugal geplaatst voor de volgende ronde van het Europees Kampioenschap. Na een wedstrijd die in reguliere speeltijd en verlenging geen winnaar opleverde, trokken Les Bleus aan het langste eind in het Volksparkstadion.

De wedstrijd, gekenmerkt door tactische schermutselingen en weinig doelrijpe kansen, bleef gedurende de volle 120 minuten doelpuntloos. Beide teams toonden wel de wil om aan te vallen, maar de defensieve organisatie aan beide kanten hield stand, waardoor grote kansen schaars waren.

De beslissing moest daarom komen vanaf de penaltystip, waarbij Frankrijk uiteindelijk met 5-3 zegevierde. Ousmane Dembélé, ingevallen voor Antoine Griezmann, opende de score in de strafschoppenserie met een zelfverzekerde penalty. Cristiano Ronaldo, aanvoerder van Portugal, antwoordde snel met een rake strafschop, waarmee hij de hoop voor de Portugese fans levend hield.

De spanning steeg toen João Félix zijn penalty tegen de paal zag eindigen, wat Frankrijk de kans gaf om hun voorsprong uit te bouwen. Spelers als Youssouf Fofana en Jules Koundé faalden niet vanaf elf meter, waardoor de druk op Portugal toenam. Nuno Mendes wist nog te scoren voor Portugal, maar het was Théo Hernández die de beslissende penalty voor Frankrijk verzilverde.

Onder de tactische leiding van Roberto Martínez en Didier Deschamps maakten beide teams enkele strategische wissels gedurende de wedstrijd. Zo bracht Martínez onder meer João Félix en Francisco Conceição in de hoop het tij te keren, terwijl Deschamps reageerde met het inbrengen van vers bloed zoals Marcus Thuram en Bradley Barcola, die laatstgenoemde vanwege een blessure van Kylian Mbappé moest invallen.

De wedstrijd was niet alleen een strijd tussen twee voetbalgrootmachten, maar ook een tactisch schaakspel dat uiteindelijk in het voordeel van Frankrijk werd beslist. Met deze overwinning op Portugal zetten Les Bleus hun jacht op Europees succes voort, terwijl Portugal het toernooi met opgeheven hoofd verlaat na een strijd die pas in de allerlaatste fase werd beslist.

Deze wedstrijd zal vooral herinnerd worden om de zenuwslopende afloop en de kwaliteit van de uitgevoerde penalty's, waarbij de Franse precisie de doorslag gaf. Het Europees Kampioenschap verliest met Portugal een van de favorieten, maar Frankrijk bewijst wederom waarom zij tot de top van het internationale voetbal behoren.

Eerdere ontmoetingen

Toon alleen Europees Kampioenschap-duels
  • Winst
    1
    2
  • Gelijkspel
    1
    1
  • Goals
    6
    7

Laatste ontmoetingen

  • Winst
    6
    19
  • Gelijkspel
    3
    3
  • Goals
    31
    52

Laatste ontmoetingen

Statistieken

  • Schoten
    15
    20
  • Schoten op doel
    4
    5
  • Balbezit
    60
    40
  • Corners
    11
    4
  • Overtredingen
    8
    13
  • Buitenspel
    1
    2

Overige informatie

Stadion:
Volksparkstadion
Toeschouwers:
Niet beschikbaar
Scheidsrechter:
Niet beschikbaar