Lazio en Anderlecht uitgeschakeld

Voor Lazio Roma en Anderlecht is de Champions League voorbij. De Romeinen kwamen op eigen veld niet verder dan een gelijkspel (2-2) tegen Real Madrid, Anderlecht ging in Brussel verrassend onderuit tegen Leeds United (1-4).

Lazio Roma moest winnen van Real Madrid om nog een kans te houden op plaatsing voor de kwartfinale. Het begin was veelbelovend. Al na drie minuten zette Pavel Nedved Lazio op voorsprong. Door de benen van de onzekere doelman César trof hij doel. Over de gelijkmaker van Real zal nog lang worden nagesproken. Op de pass van Guti stonden liefst twee spelers van Real meters buitenspel. Omdat ze bal onberoerd lieten, mocht de Argentijn Santiago Solari, die niet buitenspel stond, doorgaan. Alleen voor Angelo Peruzzi scoorde Solari met een fraaie lob. Je kan je echter afvragen wat voor zin het heeft op buitenspel te spelen als de overtreders er voordeel aan hebben.

Lazio, zich bewust van de ernst van de situatie, startte de tweede helft sterk. Het doelpunt van Hernan Crespo was geen fraaie maar wel een belangrijke. De Argentijn was attent toen de bal na een scrimmage vlak voor het doel bleef hangen. Maar opnieuw kwam Real langszij. Op aangeven van Pedro Munitis kopte Raúl de gelijkmaker binnen. Wat Lazio daarna ook probeerde, Real bleef overeind. Het verschil tussen plaatsing en uitschakeling werd duidelijk gemaakt in de vierde minuut van de extra tijd. Fernando Couto's kopbal stuiterde via de lat over het doel van Real. Tot grote teleurstelling van Rome en grote opluchting van Madrid.

Anderlecht ging in Brussel hard onderuit tegen Leeds United. En dat gebeurde paars-wit nog niet eerder in de Champions League. Bovendien was Anderlecht van mening dat het vorige week in Engeland al sterker was dan Leeds. Ondanks de 2-1 overwinning van Leeds.

In het Constant Vanden Stock Stadion was het Leeds dat de lakens uitdeelde. Bij rust stonden de Engelsen al 3-0 voor. Alan Smith, Mark Viduka en opnieuw Smith straften onoplettendheid in de Anderlecht-verdediging af.

De tweede helft deed er dan ook eigenlijk niet meer toe. Het doelpunt van Jan Koller kwam te laat om nog paniek te zaaien bij Leeds. In de slotfase herstelde Ian Harte uit een strafschop de marge van drie doelpunten. Door de overwinning komt Leeds op negen punten, zes meer dan Anderlecht en zeven meer dan Lazio. En omdat Leeds beide ontmoetingen met Anderlecht won, kan het niet meer worden ingehaald door de Belgen. En is het Champions League-avontuur voor Anderlecht na zoveel succes in Brussel toch nog voorbij.