Macedonië bezorgt Oranje stof tot nadenken

Het Nederlands elftal is tegen de eerste flater opgelopen in de WK-kwalificatiereeks. In Skopje had Oranje vrijwel geen moment grip op het ongecompliceerde en frisse Macedonië. Twee keer kwamen de mannen van Marco van Basten met wat hulp op voorsprong, maar twee keer was het in een mum van tijd weer gelijk (2-2).

Druk kon Oranje vooral in de eerste helft nauwelijks zetten. De opbouw liet Macedonië vooral aan Khalid Boulahrouz, die zich daar nauwelijks raad mee wist. En als Nederland in Wesley Sneijder wel de juiste man in balbezit had, ging alles dat vooruit moest ook verloren.

Toch kreeg Oranje twee aardige kansen. Na drie minuten prikte Pierre van Hooijdonk de bal net naast na een slim pasje van Dirk Kuijt. En kreeg diezelfde Kuijt een goede schietkans toen Van Hooijdonk een voorzet van Romeo Castelen liet lopen, maar de Feyenoord-spits schoot geheel vrij naast.

Vlak voor rust vielen er wel twee doelpunten. Eerst scoorde Nederland, of beter gezegd, eerst sloeg doelman Jane Nikolovski de bal uit een hoekschop van Sneijder knullig in eigen doel. Twee minuten daarna sneden de Macedoniërs weer eens door de laatste linie en gaf Goran Pandev uit de kluts het beslissende zetje: 1-1. Na rust leek Nederland meer aan te dringen en leken de Macedoniërs minder doortastend als ze uitbraken. Toch was het rendement van het overwichtje minimaal. Nigel de Jong kopte op de paal, verder kwam Oranje niet.

Weer was de hulp van Nikolovski nodig om voor de tweede keer op voorsprong te komen. Kuijt nam de bal bij de tweede paal op zijn slof en de Macedonische doelman reageerde te traag om zijn schot te keren.

Maar net als eerder had de meevaller geen positief effect op Nederland. Vier minuten na de 1-2 kreeg Aco Stoikov veel ruimte en profiteerde daar optimaal van door de bal in de korte hoek voorbij Edwin van der Sar te knallen: 2-2.

Met Roy Makaay voor de onzichtbare Van Hooijdonk, Rafael van der Vaart voor Phillip Cocu en Denny Landzaat voor Mark van Bommel deed Van Basten een poging alsnog voor de winst te gaan.

Het verse bloed bleek echter evenmin in staat iets af te dwingen, waardoor Oranje na de goede start tegen Tsjechië twee dure punten liet liggen in Skopje en Van Basten genoeg stof tot nadenken gaf in de aanloop naar het duel woensdag met Finland.