Matig Ajax baalt van 'vervelende' gelijkmaker

Het resultaat zal coach Danny Blind en zijn spelers tevreden stemmen, maar tot twintig seconden voor het eindsignaal leken de Amsterdammers te ontsnappen bij Brøndby IF met een overwinning en een heel grote stap op weg naar de Champions League. Een ongelukkige eigen goal van Julien Escudé zorgde echter voor de 2-2 die gelijkstaat aan een domper.

'Ik dacht dat we hem al binnen hadden en dan krijg je een heel vervelende goal tegen', baalde Ryan Babel. De aanvaller leek zich nog wel tot goudhaantje te hebben gekroond. Een kwartier voor tijd kreeg de jonge Oranje-international de aanhang van Brøndby muisstil. In de linkerhoek van de Deense zestien struikelde hij zich wilskrachtig langs Thomas Rytter en Marcus Lantz, waarna hij onverwacht en uit de draai doelman Ankergren klopte met een pegel in de dichtstbijzijnde kruising.

De treffer van Babel kwam tot stand in een periode waarin Ajax eindelijk grip leek te hebben op Brøndby en eindelijk op bekende wijze leek te gaan voetballen. In de eerste 65 minuten kwamen de Amsterdammers er namelijk moeizaam aan te pas tegen de vooral hard werkende Deense kampioen. De mannen van Michael Laudrup waren scherper en fysiek sterker maar verzuimden te profiteren van het slordige en statische spel van Ajax.

Het lukte de thuisploeg lange tijd niet om de overdaad aan mogelijkheden uit te buiten. Zo kon Ajax totaal onverdiend op een 1-0 voorsprong komen via de verder nagenoeg onzichtbare Markus Rosenberg. Pas drie minuten na die treffer kwam Brøndby tot scoren via een klutsgoal van Morten Skoubo.

Ajax mocht dan niet al te best spelen, het niet bijster goede Brøndby was niet bij machte het soms chaotische verdedigen van de Nederlanders af te straffen. Het meest typerend was de reuze mogelijkheid die Skoubo kreeg nadat Hatem Trabelsi liep te schutteren. Vanaf de rand van de zestien lepelde Skoubo de bal over de uitgekomen doelman Hans Vonk, maar via de onderkant van de lat stuiterde de bal in handen van de Zuid-Afrikaanse keeper.

Maar zo lucky als Ajax steevast genoemd wordt, was het toch niet. In de 93ste minuut (vlak nadat invaller Wesley Sneijder dé kans op 1-3 miste) waagde Martin Retov van buiten de zestien een noodschot. Met succes, want waar doelman Vonk al op weg was naar de goede hoek, veranderde Escudé de bal dusdanig van richting dat hij zijn doelman kansloos liet.