Nieuw Feyenoord-gezicht: de trainer Rutten in vier stappen

Reacties

Feyenoord heeft Fred Rutten gekozen als opvolger van Ronald Koeman. Voetbal International geeft aan de hand van zijn vier standplaatsen als eindverantwoordelijke een beeld van de trainer Fred Rutten, de man die voor één jaar tekende in Rotterdam.

Nieuw Feyenoord-gezicht: de trainer Rutten in vier stappen

FC Twente (september 1999 - juni 2001, juli 2006 - juni 2008)
Rutten komt in september 1999 op eigen benen te staan bij de club, waar hij na zijn actieve loopbaan in 1993 zijn trainerscarrière begint. Hans Meyer verkast na drie duels naar Borussia Mönchengladbach, en de clubleiding van de Tukkers kiest voor de assistent als opvolger van de Duitser.

Als de eenmalig Oranje-international in de zomer van 2001 afzwaait om bij PSV hoofd opleidingen te worden, heeft de Enschedese club na 24 jaar eindelijk weer een trofee kunnen toevoegen aan de prijzenkast; de KNVB-beker wordt in 2001 gewonnen ten koste van PSV. Het is ook de enige hoofdprijs van Rutten.

In 2006 keert de verloren zoon terug bij FC Twente. Rutten gaat aan de slag als trainer en technisch directeur. In Enschede wordt een topsportklimaat gecreëerd, en de prestatiecurve is navenant. In 2008 neemt hij afscheid in de wetenschap dat de Tukkers zich onder zijn leiding voor het eerst geplaatst hebben voor de voorronde van de Champions League.

De defensieve organisatie is een belangrijke pijler onder het succes. Aantrekkelijk voetbal is leuk, maar winnen nog leuker. Door zijn spelers ervan te overtuigen wat daarvoor zoal nodig is, slaagt Rutten erin een ploeg te smeden.

Maar ook valt hij op door zijn oog voor talent. FC Twente vaart financieel wel bij de gave van Rutten spelers beter te maken. Eljero Elia, Marko Arnautovic, Orlando Engelaar en Edson Braafheid zijn voorbeelden van spelers die na de individuele groei lucratief worden verkocht.

Schalke 04 (juli 2008 - maart 2009)
Het eerste buitenlandse avontuur wordt allerminst een succes. Rutten krijgt eind maart zijn ontslag bij Die Königsblauen. Zijn topaankopen Jefferson Farfan (PSV) en Orlando Engelaar (FC Twente) presteren onvoldoende – de Wijchenaar is vaker ongelukkig met zijn aankopen – en de teleurstellende resultaten maken zijn positie onhoudbaar. 

Maar ook vanuit Duitsland wordt de Nederlandse trainer geroemd om zijn kwaliteit spelers beter te maken. Individueel profiteren spelers van de aanwezigheid van Rutten, maar de club Schalke 04 doet dat niet. 

PSV (juli 2009 – maart 2012)
Rutten komt binnen als een geweldige opbouwtrainer met een scherp oog voor talent. De stap naar de status van toptrainer kan hij niet maken in zijn Eindhovense periode. De noodzakelijke prijzen blijven te hoog gegrepen en hij raakt evenmin de naam helemaal kwijt een verdedigende coach te zijn kwijt.

Voor zijn naam van talentontwikkelaar zijn er wel voorbeelden uit zijn Eindhovense periode op te noemen. Danko Lazovic is een van de spelers die zich positief ontwikkelt onder Rutten en PSV veel geld oplevert dankzij de verkoop aan Zenit St. Petersburg.

Maar dat blijft onderbelicht, ook omdat Rutten een ander deel van het takenpakket van een trainer minder goed in de vingers blijkt te hebben. Bij een topclub als PSV wordt meer gevraagd. Hij moet de club en ook zichzelf kunnen verkopen. Een trainer moet zich ook naar buiten manifesteren, en juist die uitstraling mist de Wijchenaar. Hij oogt meer als een weifelaar dan een zelfverzekerde trainer.

Vitesse (juli 2012-juni 2013)
De stap naar Arnhem is voor Rutten een stap in het onbekende. Hij wil meemaken hoe het is te werken bij een club die wordt geregeerd door mensen uit het buitenland. Het is geen doorslaand succes, met als dieptepunt zijn absentie na de laatste dag van de transfermarkt.

Officieel heet hij ziek te zijn, maar de ware oorzaak blijft in nevelen gehuld. Een aanvaring over het uitblijven van versterking is er zeker. Maar los van deze strubbelingen kan ook de clubleiding niet ontkennen dat Rutten een ander aspect wel in de vingers heeft.

Tot genoegen van Chelsea, de op Russsisch vermogen drijvende Engelse partner van Vitesse, ontwikkelen de huurlingen Patrick van Aanholt en Tomas Kalas zich prima. Ook Wilfried Bony gedijt prima onder Rutten, terwijl Marco van Ginkel een miljoenentransfer naar Chelsea verdient. Maar dat is niet genoeg voor Rutten die er moeite heeft niet de gewenst controle te hebben en graag met korte lijnen wil werken.

Feyenoord (juli 2014- …)
In Rotterdam krijgt Rutten te maken met een talentvolle spelersgroep (of wat ervan overblijft), en kan hij werken met korte lijnen richting clubleiding en met name technisch directeur Martin van Geel. Hij krijgt daarentegen ook te maken met club die hartstochtelijk verlangt naar hoofdprijzen, waar Rutten juist niet bekend staat als succestrainer. Maar mogelijk levert de symbiose wel het zo verlangde resultaat op voor Feyenoord, en voor Rutten een bekroning van zijn kwaliteit als trainer.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.