'Nieuwe realiteit in Oostenrijk': Lijnders' Salzburg verpletterd door Sturm Graz

Reacties

De verhoudingen in het Oostenrijkse voetbal zijn niet meer zoals ze waren. Tien jaar lang kende Red Bull Salzburg een Bayern-achtige dominantie, maar daar is niets meer van over. Zondag ging de ploeg van Pepijn Lijnders snoeihard onderuit tegen concurrent Sturm Graz: 5-0.

'Nieuwe realiteit in Oostenrijk': Lijnders' Salzburg verpletterd door Sturm Graz
© Pro Shots
Sturm Graz
Sturm Graz
5 - 0
Red Bull Salzburg
Red Bull Salzburg

'Sturms onvergetelijke galavoorstelling laat Salzburg verbijsterd achter', kopte Die Presse. De krant zag dat Sturm Graz lessen had getrokken uit de nederlagen in de Champions League (tegen Stade Brest en Club Brugge, red.). Ondertussen stelde de krant dat Pepijn Lijnders zichzelf 'pijnlijke vragen moet stellen'.

'Sturm was op alle fronten beter', moest ook Lijnders toegeven. 'Als we van vandaag leren, kan het nog een mooi seizoen worden. Anders niet. We zijn ons zelfvertrouwen kwijt.'

OE24 constateerde een 'vrije val' bij Salzburg. 'De crisis escaleert dramatisch. 6 oktober 2024 zal Salzburgs geschiedenisboeken ingaan als een hele donkere dag! Ze krijgen negen goals tegen in twee wedstrijden (na de CL-nederlaag tegen Stade Brest: 0-4, red.). Ooit was de defensie onverslaanbaar, nu is het een enorm probleem.' Lijnders maakt volgens de krant ook geen vrienden door Janis Blaswich te benoemen tot eerste keeper, in plaats van publiekslieveling Alexander Schlager.

Dominantie
Salzburg was jarenlang dé ploeg van Oostenrijk. Na tien kampioenschappen op rij leek de club van de suikerdrankjesfabrikant op weg naar totale dominantie in de Oostenrijkse Bundesliga. Tot Sturm vorig seizoen plots overtoepte. Géén kampioenschap in Salzburg.

Dit seizoen lijkt Sturm een aardig eind op weg om die titel te prolongeren. De vernedering van Salzburg onderstreepte dat. Naast de uiterst pijnlijke uitslag, bleek ook uit onderliggende statistieken dat de bezoekers niets te vertellen hadden. Salzburg noteerde in totaal drie schoten, waarvan één op doel. En alle pogingen kwamen van buiten de zestien.

De crisis bij de Bulls lijkt compleet. Vorig seizoen stond de ploeg nog lang bovenaan, maar de titel werd toch verspeeld. Het betekende het ontslag van coach Gerhard Struber. Lijnders werd deze zomer aangesteld als opvolger en kreeg deze week dus twee flinke dreunen te verwerken.

Bundesliga

Stand Bundesliga 2024/2025

Oostenrijk

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Sturm Graz
10
7
1
2
24-12
+12
22
2
Rapid Wien
10
6
3
1
14-10
+4
21
3
Wolfsberger AC
10
5
1
4
22-16
+6
16
4
Red Bull Salzburg
8
5
1
2
15-12
+3
16
5
Austria Wien
10
4
3
3
13-12
+1
15
* Actueel tot en met 21 okt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.