Oktober 2016: Kuijt doet Ajax pijn, klap voor De Boer
Voetbal International blikt per maand terug op de belangrijkste voetbalgebeurtenissen van 2016. In oktober zijn er hoofdrollen voor Oranje, PSV, Frank de Boer en staat de kraker tussen Feyenoord en Ajax op het menu.
01-10: begin van kampioensreeks?
Normaliter zou een duel tussen Hull City en Chelsea, een simpele 0-2 overwinning voor de uitploeg, het jaaroverzicht niet halen. Dit keer is dat wél het geval. De winstpartij vormt immers het eerste signaal dat wordt afgegeven door een onverslaanbare voetbalmachine. Chelsea-manager Antonio Conte schakelt door de afgetekende nederlaag bij Arsenal (3-0) over naar een 3-4-3-tactiek. Het blijkt een gouden greep.
Tegen Hull City is Diego Costa trefzeker en doet ook Willian een duit in het zakje. Maar in de weken daarop blijkt dat voetballers als Victor Moses en Marcos Alonso voltreffers zijn. Omdat Eden Hazard en N'Golo Kanté ook kunnen doen waar ze goed in zijn, is Chelsea op dit moment al twaalf competitieduels op rij zonder puntenverlies en is het Manchester United van voormalig Chelsea-coach José Mourinho een van de ploegen die platgewalst wordt. Van die twaalf wedstrijden worden er tien gewonnen met een clean sheet. Met andere woorden: wellicht krijgt 1 oktober 2016 nog wel een plaatsje in de kantlijn van het jaaroverzicht 2017; als de gouden greep die tot de titel van Chelsea leidde. Of kan de concurrentie daar in het nieuwe jaar nog een stokje voor steken?
06-10: Pellè niet handig
Graziano Pellè werkt zichzelf in de nesten. In de interland tegen Spanje (1-1) weigert de voormalige spits van Feyenoord bij zijn aftocht na een wissel de hand van bondscoach Giampiero Ventura. Het blijkt een dure misvatting van de aanvaller van Shandong Luneng.
Ventura, die eerder al zijn vraagtekens zette bij de lucratieve overgang van Pellè van Southampton naar China, is woest. Pellè heeft volgens de opvolger van Antonio Conte het imago van het Italiaanse voetbal besmeurd. Een uitgebreide spijtbetuiging is vergeefs. Pellè gaat de jaarwisseling in met twintig interlands en negen treffers achter zijn naam. En het heeft er alle schijn van dat dat, tot teleurstelling van de hoofdrolspeler zelf, zo blijft voor de spits die tijdens het EK nog indruk maakt.
10-10: Frankrijk drukt Oranje-hoop de kop in
In het derde WK-kwalificatieduel wacht het Oranje van bondscoach Danny Blind een ware vuurproef. In Zweden is met 1-1 gelijkgespeeld en drie dagen voor het bezoek van de EK-finalist is Wit-Rusland met 4-1 verslagen. Even wordt er gehoopt op een goed resultaat. De Fransen hadden in Borisov immers getoond helemaal niet zo superieur te zijn (0-0).
In De Arena maakt de ploeg van keuzeheer Didier Deschamps de verhoudingen pijnlijk duidelijk. Oranje heeft bijna niets te vertellen. Een fout van de tot eerste keeper in de pikorde gebombardeerde Maarten Stekelenburg leidt tot een, weliswaar nipte, nederlaag: 0-1. Na een turbulente interlandweek vol relletjes is Blind dus een stuk wijzer; het Nederlands elftal moet zich op de tweede plek gaan richten.
12-10: ook bij Jong Oranje in elkaar stortende duiventil
Wat er al langer aan zit te komen, wordt medio oktober bevestigd. Jong Oranje is er zeker niet bij op het EK Onder-21 van 2017 in Polen. Hoewel de ploeg van, op dat moment al, Art Langeler zelf met 4-1 wint bij Cyprus gooien de Noren roet in het eten.
Het onheil van Jong Oranje past in het voor Nederland door de EK-loze zomer toch al dramatische jaar. Net als bij de KNVB is er ook bij Jong Oranje sprake van een duiventil. Langeler is zelf de opvolger van Fred Grim, die als assistent van keuzeheer Danny Blind aan de slag gaat bij het grote Oranje. Langeler, die in de laatste weken van 2016 aankondigt te gaan stoppen als hoofd jeugdopleiding bij PSV, vervult de functie als coach van Jong Oranje op interim-basis. Na het laatste optreden eindigt dat avontuur en ondertussen is er nog geen vervanger aangesteld.
19-10: PSV slechts kleine hobbel voor Bayern
Heel even doet een schitterende treffer van Luciano Narsingh PSV dromen van een goed resultaat in het Champions League-duel bij het Bayern München van Arjen Robben. Het blijft bij dromen, want het slotakkoord van de Beierse voetbalavond komt op naam van oud-PSV-aanvaller Robben. Hij bepaalt de eindstand op 4-1.
De afgetekende nederlaag in München staat voor PSV niet op zichzelf. De Champions League-campagne draait uit op een bittere teleurstelling. Het zesde en laatste duel, in Eindhoven tegen FK Rostov, betekent de uitschakeling. Een lamlendig PSV komt niet verder dan een 0-0 gelijkspel en kan zich op de competitie richten. Kort na de eerste nederlaag tegen Bayern is PSV nog op twee fronten actief, maar zes dagen later zou een nieuwe teleurstelling volgen (zie hieronder).
19-10: gevestigde orde stoeit onderling
Ook in 2016 blijkt de Champions League weer een elitefeestje. De poulefase van het miljoenenbal – of wellicht zelfs het miljardenbal – mag dan minder spannend zijn, fraaie verhaallijnen zijn er altijd. Op de avond dat PSV in München verliest , staat er in Groep C een vermakelijk affiche op het menu. Pep Guardiola is met Manchester City te gast in de voetbaltempel waar Lionel Messi ooit de hoofdrol in het alom geroemde spel van de succescoach vertolkte. Bij zijn weerzien met Barcelona gaat Pep hard onderuit: 0-4. En uitgerekend Messi velt al lachend het vonnis door voor drie goals en een assist te tekenen.
De groep van Barcelona en Manchester City is een van de groepen waarin de twee favorieten overwinteren; een tendens die ook in andere poules terug te zien is. Dat de UEFA die trend niet zozeer als probleem ziet, blijkt later in de maand als bekend wordt dat er de Europese voetbalbond – tot ontsteltenis van de clubs – de ticket- en geldverdeling in de Champions League wil aanpassen. De boosheid ten spijt, in december zou die koerswijziging alsnog doorgevoerd worden, waardoor de Champions League alleen maar meer en meer een kaviaarcompetitie zal worden.
23-10: hoofdrollen Dolberg en Kuijt in Klassieker
Met 27 punten uit negen optredens begint Feyenoord vol zelfvertrouwen aan De Klassieker. In de eerste helft wijst maar weinig erop dat de Rotterdammers in de tiende speelronde voor het eerst niet zouden winnen. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst creëert genoeg kansen. Alleen de afronding laat te wensen over.
Daar is kort na rust in het geval van Kasper Dolberg niets van te merken. Het Deense supertalent van Ajax slaat met een gevoelig stiftje toe en krijgt in ieder geval voor even De Kuip stil. Uiteindelijk voorkomt Dirk Kuijt, die zeker niet voor het eerst scoort in een Klassieker, de eerste nederlaag van Feyenoord. Hij is Mitchell Dijks te snel af en kopt al vallend de 1-1 eindstand op het scorebord. Door het gelijkspel blijft het verschil tussen Feyenoord en Ajax vijf punten, een gat dat de Amsterdammers laten zouden verkleinen maar ook weer laten oplopen naar eenzelfde verschil bij het ingaan van de winterstop.
25-10: PSV stuntelt, sensatie en schaamte in Deventer
We memoreerden het hierboven al even, maar oktober is niet bepaald de maand waarop het PSV-kamp met een goed gevoel zal terugkijken. Op bezoek bij Sparta wordt de ploeg van trainer Phillip Cocu immers op enigszins beschamende wijze uit het bekertoernooi geknikkerd. Het toch al broze vertrouwen van de moeizaam draaiende kampioen van Nederland krijgt op Spangen een volgende tik met een 3-1 nederlaag.
Dat Sparta in de koker gaat, is niet de enige verrassing van die avond. Hoofdklasser Jodan Boys stunt immers door Go Ahead Eagles, nota bene in Deventer, te verslaan: 1-2. In de achtste finale zou uiteindelijk een einde komen aan de voetbaldroom van de Goudse ploeg. Vitesse laat zich immers niet verrassen: 4-0.
28-10: dunne lijn tussen luxeprobleem en relletjes
Bij Ajax is het hommeles. De moordende concurrentie is enerzijds een luxeprobleem, maar bezorgt coach Peter Bosz anderzijds ook vervelende situaties. Anwar El Ghazi is de eerste die zijn frustratie over een reserverol in negatieve zin laat doorklinken. Hij botst met Bosz en wordt voor een maand uit de selectie gezet. Een maand uitkomen voor Jong Ajax is zijn straf.
Kort na de verwijdering van El Ghazi uit de spelersgroep zou Nemanja Gudelj aangeven het niet langer op te kunnen brengen wisselspeler te zijn. In tegenstelling tot voor de middenvelder is er voor El Ghazi wel toekomst in Amsterdam. Hij bewijst zich in de beloftenploeg en Bosz vergeeft hem. Als El Ghazi in de laatste competitiewedstrijd tegen PSV al snel geblesseerd moet afhaken, is er voor een andere op het tweede plan geraakte Ajacied al geen plaats meer. Riechedly Bazoer verkast naar VfL Wolfsburg.
31-10: blauw-gitzwart avontuur voor De Boer
Wat de clubleiding van Internazionale nog niet wil bevestigen, staat op de laatste dag van oktober al in alle Italiaanse kranten. De nederlaag tegen Sampdoria is het einde van Frank de Boer als coach van de Nerazzurri. De coach die bij Ajax zoveel succes beleefde, kan de Italiaanse grootmacht niet naar zijn hand zetten.
De in verval geraakte topclub en Champions League-winnaar van 2010 heeft al na 85 dagen genoeg van De Boer. Uiteindelijk zou Stefano Pioli aan de slag gaan als opvolger van de Nederlander, maar toont Inter zowel op het veld als daarbuiten zwalkend te zijn. De Boer verlaat Milaan als nummer twaalf, bij de jaarwisseling zou Inter gestegen zijn naar de zevende stek.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login