Opvallend eisenpakket Messi bij gesprekken met Barça ziet het daglicht

Reacties

Een jaar na zijn vertrek van Barcelona naar Paris Saint-Germain heeft El Mundo inzage gekregen in de onderhandelingen van de Catalaanse club met 'kamp' Lionel Messi over een eerdere contractverlenging. Daaruit blijkt dat de Argentijn een aantal eisen stelde aan een nieuwe verbintenis bij Barça, die Messi uiteindelijk nooit heeft getekend.

Opvallend eisenpakket Messi bij gesprekken met Barça ziet het daglicht

Messi verliet Barcelona vorig jaar zomer in tranen en ging transfervrij naar PSG. Een jaar eerder wilde de clubleiding van Barça nog een poging wagen om te verlengen met de topscorer aller tijden in Camp Nou. El Mundo kreeg de beschikking over het mailverkeer tussen Jorge Messi, de vader en vertegenwoordiger van Messi, de advocaten en voormalig Barcelona-preses Josep Bartomeu tijdens de onderhandelingen.

'Perfecte deal'
Bartomeu richtte zich volgens de documenten op 4 mei 2020 tot de vader van Messi met een eerste concrete voorstel. Daarin stond dat het contract van de clubicoon jaarlijks automatisch zou worden verlengd, zolang hij niet voor 30 april van het lopende seizoen zou aangeven dat hij wilde vertrekken. 'We denken dat het voor iedereen een perfecte deal zou zijn', schreef Bartomeu aan de vader van Messi.

Jorge Messi reageerde op die mail met een aantal verzoeken aan de toenmalig voorzitter van Barcelona. Het zou daarbij gaan om een familiebox in Camp Nou en een privévlucht naar Argentinië voor het gehele gezin voor de kerstdagen. Barcelona stond daar naar verluidt positief tegenover, maar kreeg vervolgens in juni 2020 een uitgebreidere mail van een van de advocaten van Messi, waarin het eisenpakket verder was aangevuld.

Het eisenpakket van 'kamp' Messi

- Een nieuw contract tot 2023 met mogelijkheid tot eenzijdige verlenging voor Messi.

- Vast salaris: 20% van het vaste salaris van 2020/21 wordt verlaagd, waarbij 10% van het salaris wordt teruggevorderd in het seizoen 2021/22 en nog eens 10% in 2022/23 met een rente van 3% per jaar.

- Uitbetaling van loyaliteitsbonussen in afwachting van inning met rente.

- Een box in Camp Nou voor de families van Messi en Luis Suárez.

- Privévlucht voor het hele gezin naar Argentinië voor de kerstdagen.

- Bij beëindiging van het contract, betaling van de uitgestelde bedragen in het seizoen 2020/21, plus rente.

- Bonus voor het ondertekenen van het contract van 10 miljoen euro (te betalen op 30-6-2023).

- Verhoging van het salaris bij belastingverhoging.

- Afschaffing van de transferclausule, die zal worden vastgesteld op een symbolisch bedrag van 10.000 euro (destijds was de clausule 700 miljoen euro).

Aanvullende voorwaarden
Naast deze voorwaarden vroeg Messi om 'twee problemen' op te lossen voordat hij zou tekenen. Messi zette in op de verlenging van het contract van Pepe Costa, zijn persoonlijke assistent, die in het verleden nieuwe spelers bij de jeugdacademie La Masía hielp te settelen. Costa zou een nieuw contract moeten krijgen met dezelfde duur als dat van Messi. En Barcelona zou Messi's oudere broer Rodrigo na het ondertekenen van het contract de commissies betalen die de club nog aan hem 'verschuldigd' was.

Bartomeu liet vervolgens weten niet akkoord te gaan met de nieuwe transferclausule en onmiddellijke bonus van tien miljoen euro. Vanwege de coronapandemie en de financiële gevolgen daarvan voerde Barcelona al salarisverlagingen door. 'Kamp' Messi en Barça kwamen vervolgens niet meer tot elkaar in de gesprekken, waarna de Argentijn een jaar later, in augustus 2021, naar Paris Saint-Germain verkaste.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.